Nižší DPH na pivo v restauracích je průchozí, neplátcům DPH by však uškodila

29. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek.
Andrej Babiš navrhuje snížení DPH u sudového piva na 10 %. Pokud by to skutečně prošlo, dopadlo by to negativně na drobné restauratéry, kteří nejsou plátci DPH.

Ministr financí Andrej Babiš včera v České televizi uvedl, že navrhne snížení DPH na sudové pivo z 21 na 10 %. Ačkoli směrnice EU zakazuje zařadit prodej alkoholických nápojů do snížené sazby DPH, ministerstvo, zdá se, našlo úspěšně způsob, jak na prodej piva v restauracích stanovit sníženou sazbu. Prodej piva totiž označilo za službu, která spadá do kolonky restauračních a cateringových služeb, na kterou lze sníženou sazbu uplatnit. Takovýto postup by ale dopadl na drobné podnikatele v pohostinství, kteří nejsou plátci DPH.

Snížení DPH u piva by vyšlo rozpočet na 160 mil. Kč

Ilustrační obrázek.
Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Andrej Babiš včera v pořadu České televize Máte slovo sdělil, že v rámci kompenzace elektronické evidence tržeb (EET) navrhne snížení DPH na sudové pivo z 21 na 10 %. Podle údajů z ministerstva financí by snížení DPH u sudového piva na 10 % představovalo snížení inkasa DPH o 193 mil. Kč. Zároveň by však mělo dojít ke zvýšení inkasa u jiných daní (DPPO, DPFO), očekávaným výsledkem by tedy bylo snížení celkového inkasa o cca 160 mil. Kč. Dopad na rozpočet je tedy relativně nízký, doplnil serveru Podnikatel.cz Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva financí.

Snížená sazba DPH u piva by dopadla na neplátce DPH

Někteří právníci namítali, že tento postup je v rozporu se směrnicí Rady č. 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty. Ta totiž v příloze III stanovuje seznam zboží a služeb, které mohou být předmětem snížené sazby DPH. Dle prvního bodu přílohy III mohou snížené sazbě DPH podléhat potraviny včetně nápojů. Výjimku však tvoří nápoje alkoholické. Směrnice byla nicméně několikrát novelizována a novelizace v roce 2009 umožňuje státům zařadit do snížené sazby restaurační a cateringové služby, přičemž je možné vyloučit dodání (alkoholických nebo nealkoholických) nápojů. A na to se právě odvolává ministerstvo. Je nutné zdůraznit, že směrnice zakazuje použití snížené sazby DPH na dodání piva jako zboží, nikoliv však na podávání piva v rámci restaurační služby, uvedl Novinkám Žurovec.

MM 25 baliček

Že by zařazení prodeje piva v restauracích mohlo být zařazeno do restauračních služeb potvrzuje i Martin Diviš, odborník na nepřímé daně ze společnosti PwC ČR. Podle něj sice směrnice o DPH neumožňuje uvalení snížené sazby DPH na pivo prodávané jako samostatné zboží, například v supermarketech, lze však využít možnosti snížit sazbu u restauračních služeb, a tím i na pivo poskytnuté v rámci takové služby. Ministerstvo však bude muset zvolit poměrně kostrbatý postup. Pokud chce MF ČR docílit sazby 10 % u točeného piva, bude muset restaurační služby rozdělit na ty „pivní“ a ostatní, u kterých je v souvislosti se zákonem o EET navrhováno snížení sazby ze současných 21 % na 15 %. Jídlo a veškeré nápoje kromě piva by pak restaurace zdaňovaly patnácti procenty a pivo samotné procenty deseti, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Diviš.

Jak navíc upozornil dále Diviš, z této změny budou profitovat pouze provozovatelé restaurací, kteří jsou plátci DPH. Naopak, pro menší restauratéry, kteří doposud plátci DPH nejsou, bude tato změna představovat zhoršení jejich konkurenceschopnosti. Plátce totiž nakoupí s 21% sazbou, ale odvede pouze 10 % a o rozdíl může například zlevnit. Neplátce nic takového nemá, dodal Diviš.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).