Pomazánka, pomazánkový krém, máslová pomazánka, mléčná nebo smetanová pomazánka, pomazánkové máslíčko a české pomazánkové máslo, to jsou nejčastější návrhy Čechů na přejmenování “pomazánkového másla”. Takřka dvě třetiny Čechů ale nesouhlasí s rozhodnutím Evropského soudu z předminulého týdne, které zakazuje označovat výrobky jako pomazánkové máslo, pokud neobsahují dostatečné množství mléčného tuku. Vyplynulo to z nejnovějšího šetření společnosti STEM/MARK, kterého se účastnilo 511 osob vybraných kvótní metodou a odpovídající reprezentativní internetové populaci.
Kategoričtější jsou ve svém odmítání hlavně muži a lidé ve věku 45 – 59 let. Pouze 17 % Čechů si myslí, že rozhodnutí soudu bylo správné a podporuje jej. Příznivci pomazánkového máslo nejčastěji argumentují tím, že jde o tradiční a srozumitelné označení, co se týká složení (39 % respondentů). Tento názor mají především ženy, vysokoškoláci, osoby ve věku 15 – 29 let a lidé žijící ve městech nad 100 tisíc obyvatel. Dalším častým argumentem bylo, že Evropská unie by do podobných záležitostí vůbec neměla zasahovat a měla by se spíše zabývat podstatnějšími věcmi.
Naopak Češi, kteří rozhodnutí soudu podporují, souhlasí s argumentací soudu, že se nejedná o opravdové máslo (70 %) či mají pocit, že název je zavádějící a může spotřebitele klamat (8 %).
Spor o pomazánkové máslo se táhne již řadu let. Evropská komise ho totiž neuznala jako zaručenou tradiční specialitu, Evropské normy totiž stanovují, že titul “máslo” smí využívat jen výrobky s podílem mléčného tuku větším než 39 procent. Pomazánkové máslo ho však má 31 procent.
Jak ale upozornil na serveru Vitalia.cz agrární analytik Petr Havel, také další země vyrábějí výrobky s označením máslo, přestože normy nesplňují. Kromě naší země jde například o Itálii, Španělsko, Anglii nebo třeba Německo. Uvedené země přitom máslo-nemáslo vyrábějí a uvádějí na trh, a nic se neděje. Má-li být tedy brána pozice EU vůči našemu pomazánkovému máslu vážně, musely by se zákazy obdobných výrobků týkat i jiných zemí. Což se, alespoň zatím, prakticky neděje,
uvedl Havel.
Čtěte více: Pomazánkové máslo je český fenomén. Komu vadí?