Většina zaměstnanců využívá v nějaké podobě příspěvek na stravování. V souvislosti s vládou navrhovanými změnami v oblasti zaměstnaneckého stravování realizovala společnost Factum Invenio výzkum postojů k této problematice. Češi jsou přesvědčeni a o tom, že by stát zaměstnanecké stravování podporovat měl.
Podle záměru ministerstva by zrušení daňového zvýhodnění příspěvků na stravování kompenzovat zavedení tzv. zaměstnaneckého paušálu. Ovšem tuto alternativu hodnotí lidé celkově negativně. Nesouhlasí s ním 65% respondentů výzkumu.
Případné zrušení zvýhodnění stravenek, závodního stravování nebo volnočasových benefitů a zavedení zaměstnaneckého paušálu by nepovedlo k vyšším daňovým výnosům, ale spíše k rušení těchto výhod firmami,
komentuje navrhované opatření Petr Frisch z poradenské společnosti Mazars. Dodává, že zaměstnanci o část výhod přijdou a ze zbytku zaplatí vyšší odvody. Jejich spotřeba se sníží, poklesne výběr DPH a klesnou tržby v sektoru služeb.