Od pondělí se otevřou restaurační zahrádky. Jaká pravidla je nutné dodržet?

7. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
V pondělí 11. května se mění pravidla pro otevření provozoven stravovacích služeb. Za jakých podmínek budou moci restaurace otevřít své zahrádky?

Podle plánu uvolňování vládních opatření se hospody a restaurace otevřou v pondělí 11. května s tím, že provoz bude umožněn pouze na venkovních zahrádkách. 

V České republice působí řádově 50 tisíc gastronomických zařízení, z toho přibližně 30 tisíc představují hospody a restaurace. V polovině března musela většina podniků uzavřít svůj provoz a 85 % z nich je v současnosti už téměř dva měsíce bez jakýchkoliv příjmů. 

Města a obce, podpořte restauratéry se zahrádkami

Český svaz pivovarů a sladoven, ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR a Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR vyzývají vedení měst a obcí, aby maximálně podpořila otevírání restauračních zahrádek ve svých městech.

Je klíčové, aby města maximálně urychlila schvalování restauračních zahrádek, a současně odpustila nájemné a poplatky související s provozem venkovních zahrádek, upozorňují ve své výzvě. 

Čtěte také: Stát podnikatelům zaplatí půlku nájemného, pronajímatel však musí dát 30% slevu

Pravidla pro provoz restauračních zahrádek: 

  • zákazníci jsou usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 m, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu,
  • venkovní prostory provozovny jsou uspořádány tak, aby sedící zákazníci ve kterékoliv části nebyli ve vzdálenosti kratší než 1,5 m od kolemjdoucích osob, ledaže venkovní prostory provozovny od okolí dělí pevná bariéra bránící šíření kapének z dýchacích cest,
  • provozovatel aktivně brání shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 1,5 m, včetně čekací zóny provozovny,
  • při vstupu do vnitřních i venkovních prostor provozovny stravovacích služeb je zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky,
  • zákazníkům je umožněn přístup na záchod ve vnitřních prostorech provozovny; provozovatel zajistí, aby zákazníci při pohybu po vnitřních prostorech provozovny udržovali povinný odstup,
  • dezinfekce židlí a stolů se provádí před usazením každé nové skupiny zákazníků,
  • v případě prodeje přes výdejové okénko se dezinfekce výdejového okénka provádí alespoň každé 2 hodiny,
  • zákazník nemá povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů u stolu,
  • v případě, že pracovník provozovny má tělesnou teplotu 37 °C a vyšší nebo jiné příznaky onemocnění COVID-19, je zamezeno jeho přístupu do provozovny,
  • provozovatel postupuje tak, aby vedl zákazníky k dodržování všech opatření.
  • Usnesení vlády č.493 – pravidla pro provoz venkovních prostor stravovacích služeb v písmenu l)

Autor článku

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).