Olomoucké syrečky už vám místnost “neprovoní”, může za to EU

29. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

FOTOGALERIE: Jedni je milují, druzí se nad nimi kření. Olomoucké tvarůžky vás už ale svým specifickým odérem tolik “nepotěší”.

Tvarůžky mají údajně tak dlouho historii, že si ji vlastně nikdo pořádně nepamatuje. Jisté však je, že je dnes vyrábí pouze jeden výrobce, kterým je společnost A.W. Po jejich původním vzniku pátral také sesterský server Vitalia.cz. Vyzvěděl se však pouhé odhady: Odhaduje se, že u nás se vyráběly už před šesti sty lety prakticky v každé chalupě. Když mléko zkyslo, řešilo se, co s ním. A tvarůžky byly jasnou volbou, píše autorka článku Kateřina Čepelíková.

Co je však jisté, že dříve jejich specifický odér rozdělil společnost na tu, která jim holdovala, a na tu skupinu, která se jen ošklíbala. Říkalo se, že k syrečkům musí člověk dozrát. Ony však dozrály do stádia, kdy už svou specifickou vůni ztrácí.

Jak se uvádí v článku na Vitalia.cz, současnou výrobu ovlivnila Evropská unie. Ta nebyla zcela zajedno, aby se při jejich výrobě používalo dřevo, a tudíž muselo být nahrazeno plastem a nerezem. Velkou roli hraje také kvalita tvarohu, která se od té dřívější razantně liší. O celém způsobu výroby čtěte na Vitalia.cz

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).