Omezili hospody a restaurace bez důkazů, jaké představují riziko, kritizuje AMSP

18. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Asociace malých a středních podniků upozorňuje na vážnou situaci v oblasti gastronomie. Podle ní je před vlnou krachů.

Není to tak dávno, co vláda slíbila, že nebude přijímat nová plošná opatření. Tento  slib však v tomto týdnu porušila, když plošně omezila provozní doby hospod a restaurací. Asociace malých a středních podniků však upozorňuje, že opatření bylo zavedeno, aniž by vláda prezentovala nějaká data, která by ukazovala, že konkrétně hospody a restaurace (ne kluby a noční bary) představují zvýšené epidemiologické riziko.

Jako zástupci podnikatelů chápeme vážnost současné epidemiologické situace, nicméně musíme apelovat na ministerstvo zdravotnictví, aby začalo neprodleně diskutovat připravovaná restriktivní opatření se zástupci firem a podnikatelů, říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

AMSP ČR upozorňuje, že jakékoliv další výrazné omezení provozu gastronomických zařízení bude mít na tento tvrdě zasažený sektor fatální dopady. Je potřeba diskutovat jaká míra opatření je pro gastronomii ještě únosná. Nabízíme naše odborníky do poradních orgánů ministerstva, které řeší proti-covidová opatření, dodává Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace AMSP ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.

Sektor gastronomie už letos přišel na tržbách o min. 30 mld. korun a do konce roku se toto číslo dle odhadů zvýší na 45–50 miliard (bez dalších restriktivních opatření). Většina provozovatelů zakončí letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun. 

Autor článku

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).