Hlavní navigace

Operativní leasing není pro banky stěžejním produktem. Podnikatelé mají na výběr

17. 9. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud zvažujete pořízení nového vozu, můžete využít operativního leasingu. Ten přináší mnoho výhod a nabízí jej spousta společností.

Operativní leasing je obdobou pronájmu vozu – vlastníkem automobilu je finanční společnost, která se stará o povinné ručení, pojištění a další věci. Sjednává se na určitou dobu, většinou v délce jednoho až pěti let a po skončení smlouvy vrací klient automobil zpět finanční společnosti. 

Operativní leasing je určen především těm, kteří chtějí nový automobil a nechtějí se o nic starat. Klienti platí jen měsíční paušál a tuto částku si navíc mohou odečíst z daní. V rámci operativního leasingu mají také rozepsán servisní plán a náklady na budoucí potřeby spojené například se servisem jsou zahrnuty v měsíčních splátkách.

Klient si tedy předplácí předpokládaný servis, pojištění a další služby. Tímto způsobem se tedy efektivně eliminují nečekané výdaje a klient, respektive firma, má možnost určité stabilizace vlastní cash flow, vysvětlují na webu společnosti Arval.

Nabídka 

Pro banky není operativní leasing stěžejním produktem, například Česká spořitelna jej nabízí pouze korporátním klientům, a to v rámci jejich regionálních korporátních center. Podobně také MONETA Money Bank považuje operativní leasing za velmi okrajovou záležitost a orientuje se spíše na produkty finančního leasingu a poskytování úvěrů na koupi vozu, jak nám potvrdila její mluvčí. V Equa Bank pak operativní leasing zprostředkovávají pouze přes třetí stranu, kterou je v jejich případě D. S. Leasing.

O operativním leasingu jsme psali v článku Obliba operativního leasingu stále roste. Dá se odečíst z daní

V ČSOB v případě operativního leasingu úzce spolupracují s jejich specializovanou dceřinou společností ČSOB Leasing pojišťovací makléř, s.r.o. a využívají prostřednictvím ní nabídky široké škály pojistných produktů od předních pojišťoven na trhu v ČR. Nabízejí speciální slevové podmínky na předmět leasingu i další služby, a to včetně pohonných hmot. K tomu je možné sjednat komplexní pojištění vozidla nebo pojištění nesouvisející s financováním daného vozu, například na stroje nebo zařízení. Klienti mohou používat také takzvaný eLeasing – online přehled informací o smlouvě s rychlým vyřízením jejich požadavků. 

Komerční banka nabízí podnikatelům a firmám operativní leasing a další formy financování vozů prostřednictvím produktů FleetLease. Poskytovatelem těchto produktů je pak leasingová společnost ALD Automotive s.r.o., člen skupiny Société Générale. V rámci operativního leasingu klienti využívají vozidlo po dobu stanovenou ve smlouvě a hradí amortizaci odpovídající době nájmu a počtu najetých kilometrů. Fixní měsíční splátky zahrnují zákonné a registrační poplatky i pojištění a mají nulovou akontaci. V Komerční bance nejsou závislí na konkrétních značkách, tudíž si každý může vybrat vozidlo podle svých požadavků. 

Univerzální leasingovou společností je také Oberbank leasing spol. s r.o., která se opírá o tým zkušených obchodních poradců a o zázemí rakouské bankovní skupiny Oberbank AG. Klientům s volbou způsobu financování poradí investiční poradce, a to s ohledem na charakter podnikání, možnost čerpání dotací nebo právní a daňové aspekty. Oberbank Leasing pobočky se nachází v 11 městech po celé republice. U operativního leasingu Oberbank není omezena minimální doba nájmu a u vybraných předmětů leasingu je možné jejich užívání spojit s nabídkou volitelných doprovodných služeb. 

Havarijnímu pojištění jsme se věnovali zde: Havarijní pojištění ulehčí následky dopravních nehod i podnikatelům

U Raiffeisenbank si klienti mohou v rámci Raiffeisen-Leasing sjednat například full-service operativní leasing. U něj pokrývá základní balíček služeb všechny nezbytné úkony pro pořízení a provoz vozu a pamatují také na běžný servis a mimořádné situace. Zahrnuje tak pořízení a registraci vozu, povinné ručení, havarijní pojištění a případné likvidace pojistných událostí, dále pořízení dálniční známky, palivové karty, vyřízení poplatků za rádio, pravidelný pneuservis a další nezbytný servis včetně technických kontrol, a dále nonstop asistenční služby nebo možnost náhradního vozidla. Full-service operativní leasing nabízíme podnikatelům pro financování osobních i užitkových vozů, a to i v situaci, kdy chtějí financovat třeba jen jediné auto, dodává Václav Levý, ředitel Fleet managementu Raiffeisen-Leasing

Ten dále prozradil, že poměrně oblíbená jsou také praktická doplňková pojištění, například připojištění čelního skla, pojištění zavazadel nebo úrazové pojištění pro přepravované osoby. Klientům vychází vstříc také v případě individuálních požadavků na nějaké služby, jako je například přistavení nového vozu do sídla firmy nebo vyzvednutí vozidla a přepravu do servisu a zpátky.

V UniCredit Leasing zajišťují financování operativním leasingem nejen pro osobní vozidla, ale také transportní techniku, stoje a strojní zařízení, zemědělskou techniku a zdravotnickou techniku. V rámci takzvaného značkového financování mají uzavřeny smlouvy s několika desítkami výrobců automobilů a díky tomu mohou klientům nabídnout jedinečné vozy všech kategorií podle jejich potřeb. Jejich výhodou je individuální přístup, kdy klientům k základní nabídce umožňují vybrat si z množství doplňkových služeb podle jejich preferencí a potřeb. Naši leasingoví poradci pomohou klientovi připravit balíček přímo na míru včetně poskytnutí tzv. full servisu, kdy se klient nemusí starat o nic jiného, než je jen natankování vozu, vše ostatní za něj vyřídíme, doplňuje Petr Plocek, Head of Identity & Communication z UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. 

V Unicredit Leasing je možné sjednat si komplexní havarijní pojištění zahrnující poškození a zničení vozidla při dopravní nehodně, živelní události, poškození neznámým pachatelem a odcizení vozidla. Příslušné pojistné je pak součástí splátky k úhradě a je fixní po celou dobu leasingu. Široká je také nabídka doplňkových služeb: od administrativy, pojištění, servisních záležitostí, až po služby zvyšující komfort a pohodlí, jako je např. výměna a přezouvání gum, technická a asistenční služba, náhradní vůz a podobně. 

Nový vůz si můžete pořídit také na úvěr. Přečtěte si o tom více v našem článku Úvěr na automobil je alternativou leasingu. Optimalizujte si díky němu náklady

Zájemci o operativní leasing se mohou kromě bankovních institucí obrátit přímo na prodejce automobilů nebo specializované firmy, jako je například Auto na operák, Barth operák, Arval nebo Lease Plan. Ten působí ve více než 30 zemích a stará se tak o téměř dva miliony automobilů. Nejsou vázáni spoluprací s konkrétními automobilkami, takže klientům dokážou nabídnout vůz jakékoli značky dostupné na trhu a přizpůsobit jim nabídku podle jejich potřeb. Menším firmám a živnostníkům nabízí speciální produkt nazvaný LeasePlan Go, v rámci kterého je možné si vozy i balíčky doprovodných služeb objednat online na webu. Produkt FlexiPlan se zase zaměřuje na flexibilní pronájem aut na kratší dobu v řádu měsíců. „Firmy jej vyhledávají v období sezónních prací, při realizaci jednorázových zakázek, ale používají ho třeba také pro zaměstnance, kteří čekají na nový vůz objednaný z výroby,“ dodává Martin Racman, Senior Marketing Manager společnosti LeasePlan Česká republika.

V rámci jejich leasingu si klient volí podle svých potřeb nájezd kilometrů (roční nájezdy se pohybují v rozmezí od 15 tisíc do 60 tisíc kilometrů) i služby. I ty nejjednodušší produkty zahrnují všechny základní služby nezbytné pro provoz vozu jako běžný servis předepsaný výrobcem, silniční daň, náklady na přihlášení a odhlášení vozidla i koncesionářský poplatek za rádio. Klienti mohou využít také nabídku pojištění, palivové karty, které jim poskytují ve spolupráci s předními prodejci paliv, nebo si zvolit full-service leasing obsahující mnoho volitelných služeb.

ebf - tip - debata

Na co si dát pozor?

Václav Levý doporučuje dobře zvážit délku leasingové smlouvy. Podle něj lze obecně říct, že nejvýhodnější smlouva je na 36, respektive 48 měsíců. Při této délce kontraktu mohou v Raiffeisen-Leasing klientům garantovat optimální cenu za poskytnuté služby, včetně servisu. Pak je důležité, aby smlouva skutečně pokrývala všechny běžné situace, dodává. 

Podle Martina Racmana potíže čekají na ty, kteří chtějí ušetřit za každou cenu a zvolí si operativní leasing, který se na první pohled jeví jako výhodný, avšak teprve následná praxe odhalí různá úskalí. Například zjistí, že kompletní údržba znamená jen pravidelné servisní prohlídky předepsané výrobcem anebo jsou překvapeni, že mají předplacenou pouze jednu letní a jednu zimní sadu pneumatik, což na jeden leasingový cyklus nemusí stačit. Tak tedy, pozor na podezřele levné nabídky. Ještě než uzavřete smlouvu, nechte si důkladně vysvětlit, jaké konkrétní služby a úkony na vozidle zahrnuje měsíční splátka. O vůz se starejte, jako by byl váš vlastní. Potom vás nic nepřekvapí a zjistíte, že operativní leasing je skvělý nástroj pro zajištění mobility bez nutnosti počátečních investic, uzavírá.

Seriál: Firemní finance
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).