Hlavní navigace

Ostatní nemocenské dávky od roku 2025 a žádost vystavená zaměstnavatelem

16. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Postup u ostatních nemocenských dávek je plánován odlišně od eNeschopenky. Žádost bude od příštího roku vystavovat přímo zaměstnavatel.

V našem seriálu o výrazných změnách zákona o nemocenském pojištění od roku 2025 postupně popisujeme plánované změny u jednotlivých nemocenských dávek, nové postupy i připravovanou elektronizaci ostatních nemocenských dávek.

Co se dozvíte v článku
  1. Předávání papírových dokladů skončí
  2. Peněžitá pomoc v mateřství
  3. Ošetřovné (krátkodobé i dlouhodobé)
  4. Otcovská
  5. Dočasná pracovní neschopnost versus ostatní dávky

Čtete také:

Předávání papírových dokladů skončí

V předchozím článku jsme vysvětlovali nový postup při rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti i ostatních nemocenských dávkách. Nejde jen o rozhodnutí, ale také o další lékařské úkony, např. potvrzení. Novela mění dosavadní postupy ošetřujících lékařů tak, že uvedená potvrzení nebo rozhodnutí budou zasílána přímo na příslušnou územní správu sociálního zabezpečení, která bude na jejich základě nadále pokračovat ve výplatě dávky (potvrzení o trvání potřeby ošetřování nebo dlouhodobé péče) až do vyčerpání podpůrčí doby, nebo výplatu dávky ukončí (rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřování nebo dlouhodobé péče). Zaměstnanec (a to ani bývalý) již žádné doklady pro účely výplaty dávky zaměstnavateli předávat nebude.

S tím se pojí nový postup u zaměstnavatele. Za žádost o dávku se bude od příštího roku považovat zaměstnancem (předem dohodnutým způsobem) předaná informace o dávce a sdělení identifikátoru dávky. Podrobnější vysvětlení poskytl za Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Jakub Augusta. Ostatní dávky nemocenského pojištění mají každá svá specifika a je třeba postup u zaměstnavatele popsat u každé z nich jednotlivě.

Proběhne od roku 2025 plánovaná elektronizace ostatních nemocenských dávek?

Peněžitá pomoc v mateřství

Při vystavení potvrzení bude generováno číslo elektronického formuláře – obdobně jako u eNeschopenky. Ošetřující lékař zašle potvrzení o očekávaném dni porodu automaticky zápisem do lékařského softwaru České správě sociálního zabezpečení. Ta následně odešle pojištěnci identifikátor formou SMS či e-mailu (dle sdělených kontaktních údajů), příp. lékař předá rozhodnutí pojištěnci v listinné podobě (na jeho žádost). Potvrzení bude pro pojištěnce dostupné na ePortálu ČSSZ. Zaměstnavatel si bude moci ověřit informaci o skutečném dni porodu prostřednictvím elektronických služeb. Poté zaměstnavatel odešle elektronicky žádost a údaje potřebné pro posouzení nároku na dávku a jeho výplatu. Po odeslání obdrží notifikaci o doručení a zpracování podání.

Ošetřovné (krátkodobé i dlouhodobé)

U ošetřovného zašle ošetřující lékař rozhodnutí o potřebě ošetřování/péče zápisem do lékařského softwaru automaticky ČSSZ. Ta následně zašle ošetřované osobě (u dítěte osobě, která jej u lékaře doprovázela) identifikátor formou SMS či e-mailu (dle sdělených kontaktních údajů), příp. lékař předá rozhodnutí této osobě v listinné podobě. Rozhodnutí bude dostupné na ePortálu ČSSZ. Pojištěnec, který žádá o ošetřovné (může to být jiná osoba, než která byla u lékaře), musí nahlásit číslo rozhodnutí (identifikátor) zaměstnavateli. Zaměstnavatel si bude moci na základě identifikátoru ověřit údaje potvrzené lékařem o potřebě ošetřování prostřednictvím elektronických služeb (ePortál ČSSZ, dotazovací služba ze mzdového softwaru, na žádost zasílání notifikací /aktualizace k dotazovanému případu – trvání, ukončení, opravné podání). Zaměstnavatel zašle elektronické podání s oznámením o žádosti a podklady pro nárok a výši dávky ČSSZ. Po odeslání obdrží notifikaci o doručení a zpracování podání. Dávka bude vyplacena stejným způsobem, který je používán v současnosti u nemocenského („jak mzda, tak dávka“).

Otcovská

V případě dávky otcovské zpravidla žádná návštěva u lékaře neprobíhá a pojištěnec oznamuje zaměstnavateli pouze nástup na otcovskou dovolenou a žádá o dávku. Zaměstnavatel předává ČSSZ oznámení o žádosti a podklady pro rozhodnutí o nároku a výši dávky. Potvrzení lékaře pro účely otcovské v naprosté většině případů totiž není potřebné. Potvrzuje se jen případná hospitalizace dítěte ze zdravotních důvodů na straně dítěte nebo matky dítěte, která nastala v průběhu šesti týdnů ode dne porodu.

ebf - tip - debata

Dočasná pracovní neschopnost versus ostatní dávky

Pro všechny případy však nadále zůstává zachována povinnost zaměstnance informovat o nastalé sociální události svého zaměstnavatele. Bez této informace a čísla identifikátoru nárok na dávku nebude. Pokud lékař nahlásí ČSSZ sociální událost, zaměstnavatel údaje zjistí prostřednictvím elektronických služeb ČSSZ až poté, co mu zaměstnanec sdělí identifikátor. Je tomu tak na rozdíl od dočasné pracovní neschopnosti proto, že v případě ostatních dávek není sociální událost již vystavení potvrzení u lékaře automaticky žádostí o dávku, není navázána ke konkrétnímu zaměstnání nebo osobě, která byla u lékaře. Např. v případě ošetřovného a dlouhodobého ošetřovného se může rodina dohodnout až mimo ordinaci lékaře na osobě, která bude zajišťovat péči. V případě vystavení potvrzení o očekávaném datu porodu ještě není zase určen datum nástupu na mateřskou dovolenou, ten sděluje budoucí matka teprve svému zaměstnavateli, uvedl Jakub Augusta.

V důvodové zprávě k nově navrženém znění § 68 zákona o nemocenském pojištění se totiž píše, že vystavení rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování nebo dlouhodobé péče se děje vždy na žádost, nikoliv automaticky. Tedy pokud se osoba, která např. doprovází osobu s potřebou ošetřování, rozhodne, že ošetřovné čerpat nebude a nepotřebuje rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování nebo péče, nebude ho lékař vystavovat a posílat na ČSSZ. Bude ale možné ošetřujícího lékaře požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování nebo péče nazpět do skončení potřeby ošetřování nebo péče. Tato lhůta je dána především z pracovněprávních důvodů, kdy pojištěnec potřebuje rozhodnutí nebo potvrzení o trvání potřeby ošetřování nebo péče pro zaměstnavatele jako omluvu pro nepřítomnost v práci.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).