Otevřít si malou cukrárnu? V Česku noční můra pro každého podnikatele

20. 4. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Otevřít si malou cukrárnu je dobrý podnikatelský záměr, české zákony však podnikatelům hážou pod nohy klacky a ze záměru se stává noční můra.

20 stanovisek a ohlášení před zahájením činnosti a až 30 průběžných kontrol v rámci běžného provozu. Takové jsou podmínky pro založení malé cukrárny. 

Upozorňuje na to Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), která zmapovala byrokracii spojenou s provozováním maloobchodní jednotky s malou výrobnou cukrářských výrobků.

Navrhuje proto radikální zjednodušení povinné administrativy, a to obecně pro všechny provozovny do 200 m². V současné době totiž podnikatel potřebuje k otevření malé cukrárny ohlášení u 15–20 státních institucí. A za běžného provozu pak podnikatel může očekávat 20–30 typů kontrol od státních úřadů.

Množství nejrůznějších povinností daných zákony, které musejí malí podnikatelé plnit při zahájení své činnosti i později během vlastního podnikání, je enormní. Byrokratická zátěž navíc neustále roste. Nepřehlednost, složitost a nepředvídatelnost požadavků státu komplikuje podnikání malých výrobců potravin natolik, že je to prakticky likvidační, upozorňuje Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů v České republice.

Nový návrh, s kterým přichází AMSP ČR, proto obsahuje pouze jednu podmínku. Jedno ministerstvo by požadovalo po jedné provozovně pouze jednu povinnost. Každý resort by musel všechna svoje stanoviska a povolení vyřídit v rámci jedné žádosti podnikatele, stejně tak by v rámci běžného provozu musely všechny organizace spadající pod jedno ministerstvo provést pouze jednu průběžnou kontrolu v roce, říká Karel Havlíček, předseda AMSP ČR. 

Ten se zároveň ostře naváží do vlády, že všichni vědí o tom, že situace je zcela tristní, ale každý pouze hledá důvody, proč to není možné zjednodušit. Nenavrhujeme populisticky, že napříč resorty stačí na vše jeden papír, jeden souhlas a jedna kontrola, ale v rámci jednoho ministerstva to podle našeho názoru možné je, uzavírá Havlíček.

Modelový případ – Chci začít podnikat jako OSVČ a založit si cukrárnu s malou výrobnou.

A. Co musí OSVČ vyřídit ve pouze vazbě na státní instituce před zahájením provozu?

  1. Změna užívání na stavebním úřadě pro získání stavebního povolení
  2. Příprava projektové dokumentace pro stavební úřad (obsahuje desítky nutných náležitostí)
  3. Stanovisko hygienické stanice odboru výživy (chod provozu výroby a prodeje)
  4. Stanovisko hygienické stanice odboru práce (zázemí pro zaměstnance)
  5. Stanovisko hasičského záchranného sboru k projektu
  6. Stanovisko odboru památkové péče
  7. Stanovisko odboru životního prostředí
  8. Souhlas Národního institutu pro integraci osob s omezenou schopností pohybu a orientace
  9. Zdravotní průkaz
  10. Vypracování dokumentů HACCP (analýza nebezpečí a kritických kontrolních bodů pro výrobu a prodej potravin. produktů)
  11. Živnostenské oprávnění na živnostenském úřadě (živnost řemeslná Pekařství, cukrářství)
  12. Odborná způsobilost (doklad o vzdělání nebo praxi)
  13. Ohlášení provozovny na živnostenském úřadě
  14. Přihlášení k dani z příjmů
  15. Přihlášení k DPH
  16. Přihlášení k silniční dani
  17. Autentizace a registrace k EET
  18. Registrace k platbě zdravotního pojištění
  19. Registrace k platbě sociálního pojištění

Dle typu provozovny je nutné získat stanovisko 15–20 institucí před zahájením činnosti.

B. Jaké kontroly ze strany státu může OSVČ očekávat v běžném provozu?

  1. Státní hygienická stanice
  2. Státní zemědělská a potravinářská inspekce
  3. Státní veterinární správa
  4. Orgán ochrany veřejného zdraví
  5. Česká obchodní inspekce (6 typů kontrol)
  6. Živnostenský úřad (min 4 typy kontrol)
  7. Finanční úřad (min. 4 typy kontrol)
  8. Zdravotní pojišťovna
  9. Česká správa sociální zabezpečení
  10. Státní úřad inspekce práce (min. 2 typy kontrol)
  11. Česká inspekce životního prostředí
  12. Kontroly BOZP
  13. Kontroly požární ochrany
  14. Kontrola kolektivních správců autorských děl
  15. Kontrola likvidace odpadů (MŽP)
  16. Možné jsou ve specifických případech i kontroly od Úřadu pro technickou normalizaci, Policie, Českého telekomunikačního úřadu

Dle typu provozovny lze očekávat 20–30 typů kontrol státních úřadů v průběhu provozu.

Autor článku

Michael je šéfredaktorem Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jeho doménou jsou rozhovory. Zajímá se o marketing, e-commerce a nové technologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).