Zhruba 12 % firem zakazuje svým zaměstnancům kuřácké pauzy. Většinou se jedná o výrobní společnosti, které vyžadují v podstatě neustálou přítomnost na pracovišti. Jedinou příležitostí, kdy si kuřáci mohou dát v těchto firmách cigaretu, jsou polední pauzy na oběd. Kuřácké přestávky naopak nijak neomezují tři čtvrtiny firem, tyto podniky však hlídají, zda kuřáci plní své pracovní povinnosti. Vyplynulo to z únorového šetření společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz. Ankety se zúčastnilo 300 tuzemských středních a velkých firem.
Ze šetření dále vyplynulo, že 13 % společností upravuje pauzy na cigarety interními předpisy. Tyto zaměstnavatelé pak zpravidla pomocí technologických nástrojů kontrolují, zda jsou vnitřní směrnice dodržovány. Jedná se především o různé docházkové systémy, které umožňují hlídat, kolik času zaměstnanec na pracovišti přesně stráví a kolik mimo pracovní prostor. V oblasti technologií vévodí čipové systémy, na oblibě však čím dál více získávají také různé biometrické systémy, které kontrolují docházku například přes otisky prstů. Čtěte více: Zapomeňte na píchačky, docházku zaměstnanců hlídejte přes otisky prstů
Přístup firem ke kuřákům se odvíjí především od oborů a typu vykonávané práce. Někdy může být přestávka na cigaretu dokonce podpořit pracovní výkon. Například v kreativních profesích kuřákům může pauza u cigarety často posloužit k vyřešení určitého problému, získání zajímavého nápadu a podobně,
vysvětlil Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC.
Stejný obor, jiný přístup
Jak nedávno zjistil server Podnikatel.cz, ani stejný obor a práce nemusí znamenat stejný přístup ke kuřákům. Třeba banky se k zlozvyku svých pracovníků staví různě. Neměříme, kolik času venku na cigaretě náš zaměstnanec tráví, za předpokladu, že odvádí dobře svojí práci. V takových situacích vždycky záleží na konkrétní dohodě s manažerem,
uvedl Jan Solnička z ČSOB. Našim zaměstnancům „kuřáckou pauzu“ povolujeme, ovšem tuto dobu si musí nahradit,
doplnil zase Jan Holinka z České spořitelny. V Komerční bance musí být zase nejdéle po šesti hodinách nepřetržité práce poskytnuta zaměstnanci přestávka na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut. Přestávka v práci na jídlo a oddech může být rozdělena do několika částí v trvání nejméně 15 minut. Čtěte více: Tolerujete zaměstnancům kuřácké pauzy? Kuřárny přitom povinné nejsou
Zatímco ke kuřáckým pauzám se firmy staví poměrně vstřícně, kuřárny přímo v podniku podporuje jen zlomek z nich. Do roku 2001 byla přitom povinnost zřídit kuřárnu na pracovišti stanovená směrnicí ministerstva zdravotnictví, která byla schválena v 70. letech minulého století.