Reálná hodnota nákupů českých domácností klesá. To ovšem neplatí v době svátků. Nejnovější analýza společnosti Consumer Tracking GfK Czech ukázala, že přestože se rodiny snaží mít své nákupy v průběhu roku pod kontrolou, kolem svátků ve své snaze poleví a jejich spotřeba výrazně stoupá. Dokonce nad úroveň srovnatelného období v předchozím roce.
A letos vedou internetové nákupy. Obchodníci odhadují tržby až na 30 miliard korun. Nárůst zájmu o nákupy v e-shopech dosahuje bezmála dvojnásobek zájmu v průběhu roku. Vánoční sezóna se ale zdaleka netýká jen internetového prodeje. Roste například počet domácností, které vyměnily tradiční vůni Vánoc spojenou s domácím pečením vánočního cukroví za mnohem rychlejší a pohodlnější způsob. Vánoční pečivo se jednoduše objedná u odborníků. Jak zvládají vánoční nápor objednávek a jaké druhy cukroví jsou nejvíce žádané, jsme zjistili u oslovených pekařů a cukrářů. Čtěte také: Využijte Vánoc a snižte v e-shopu poštovné, vyplatí se to
Objednávek je více, ale jednotlivci objednávají méně
Většina výrobců cukroví a pečiva aktuálně zaznamenala zvýšený zájem o jejich výrobky. Například Ja-Ja Pardubický perník až o 70 procent v porovnání s rokem 2009. Nabízí tu nejen perník, ale i cukroví s použitím oříšků, kokosu, nugátových, kávových, lískooříškových a dalších náplní a cukrářských polev.
Počet objednavatelů se v pekárně – cukrárně U Marka zvýšil oproti loňskému roku o 30 %, ale množství objednaného cukroví jen o 10 %. Jednotliví lidé si totiž objednávají menší množství. Kolik cukroví prodáme celkem, budeme vědět až 22. prosince. Je možné, že více lidí si chce letos vybírat z volného prodeje,
sdělila pro server Podnikatel.cz cukrářka Vlasta Václavíková.
Vánoční svátky jsou pro cukrárny a pekárny hlavní sezonou. To je nesporné. Cukrárna Kamahaj vyrábí v tomto období až 35 krát více cukroví než v jiné měsíce. Pardubický perník o 60 % více Perníkových dezertů a minidezertů, třicetiprocentní nárůst zaznamenal i ve zdobeném perníku. V tomto období se sníží prodejnost běžného denního pečiva, ale zvedne poptávka po pečivu vánočním (např. vánočky atd.) Takto se dorovnává celkový objem pečiva na standardní úroveň v průběhu roku,
informuje pekárna Natural centrum.
Zaměstnáme každého, kdo má volné ruce a nohy
Oslovené pekárny a cukrárny zvládají zvýšené požadavky ze strany zákazníků pomocí sezónních brigádníků a přesčasové práce. Zaměstnáváme každého, kdo má volné ruce a nohy,
hlásí pekárna Vánoční cukroví. U Marka využívají pouze stálou rodinnou výpomoc a pracují odpoledne i o víkendech.
Pro krátkodobé brigády je vhodné využít některé z dohod konaných mimo pracovní poměr. Například z dohody o pracovní činnosti sjednané maximálně na částku 1999 Kč se neodvádí sociální a zdravotní pojistné. V případě dohody o provedení práce se pojistné neodvádí bez ohledu na vyplacenou částku. Může být ovšem uzavřena maximálně na 150 hodin ročně u stejného zaměstnavatele. Od roku 2011 musí být oba druhy dohod sjednány písemně. Dosud bylo možné dohodu o provedení práce uzavřít ústně i písemně. Čtěte více: Dohoda o pracovní činnosti do 2000 Kč je výhodnější
A jaké vánoční pečivo (cukroví) letos „frčí“?
Z Pardubického perníku je největší zájem o minidezerty, dezerty a vánoční zdobený perník a to zasněžené chaloupky, betlémy, PFka, drobný perníček bíle zdobený a plněné perníkové košíky. Každou sezonu uvádíme na trh novinky. Letos nové druhy minidezertů, betlémy a chaloupky. Minidezerty prodáváme v kazetách a lehce zastoupí vánoční cukroví. Firmy pak objednávají kazety jako originální dárek pro své klienty,
sděluje Jarmila Janurová.
Dárky pro klienty je vhodné vymýšlet i vyrábět s velkým předstihem, koncem roku už tolik prostoru není. Proto firmy, které se snaží o originalitu, hledají i originální projekty s nevšední nabídkou. Čtěte více v článku: Jaké vánoční dárky nadělit obchodním partnerům a významným zákazníkům? Přečtěte si několik tipů
V Kamahaji jsou kromě cukroví a klasických zákusků (věnečky, větrníky, laskonky, indiány a špičky) žádány hodně jogurtové zákusky. Velice oblíbené jsou koláče. Také pekárna u Marka produkuje každoročně asi 50 druhů cukroví. Stálý zájem je o tradiční druhy jako linecké koláčky, vanilkové rohlíčky, pracny. Dále vyrábí velké množství brabantek, meruňkových koláčků, ořechových čtverečků, kokoskového cukroví, mysliveckých knoflíků apod. V posledních letech je zvýšený zájem o různě plněné košíčky. Čtěte také: Vánočka a cukroví jsou české stříbro, bez něhož by Vánoce ztratily kouzlo
Vánoční pečivo není tabu ani pro diabetiky
Z vánočního pečiva je v pekárně Natural centrum největší zájem o domácí máslovou vánočku, kterou připravují i ve variantě pro diabetiky. Pečivo je celozrnné. Jejich hitem jsou ořechové rohlíčky a jablečný závin bez cukru. Ze slaného pečiva pak špenátové kapsy.