Čeští pivaři mohou brzy oslavit svůj oblíbený zlatavý mok, tuzemské pivo totiž získalo po vzoru vína svůj vlastní národní svátek. Den českého piva vyhlásil Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) na 27. září (příští pátek). Do akce se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů a více než 800 restaurací a podniků, které připraví na 27. září speciální pivní nabídky.
Čtěte také: Minipivovary rostou jako houby po dešti. Víme, na kolik vyjde založení nového
Den českého piva se oslaví příští pátek
Stejně jako mají vinaři svátek 11. listopadu, na svatého Martina, kdy se otevírají první vína nového ročníku, budou moci letos slavit také milovníci piva. Příští pátek 27. září, v předvečer oslav svatého Václava, byl totiž ČSPS vyhlášen jako Den českého piva. Cílem je podle svazu vytvoření nové celonárodní tradice oslavy českého piva, posílit hrdost k tomuto tradičnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě českého piva v podnicích, kde se čepuje. Jen velmi malá část Čechů tuší, že patronem českého piva je svatý Václav. Den českého piva by měl v první řadě angažovat veřejnost k hrdosti a oslavě českého piva. Dále chceme zábavnou formou vzdělávat veřejnost, přiblížit jim historii českého piva, zdravotní přínosy umírněné konzumace a především propojit pití piva s gastronomií,
uvedl výkonný ředitel ČSPS Vladimír Balach.
Restaurace nabídnou pivní menu
Dne českého piva se letos zúčastní více než 800 podniků a desítky pivovarů a minipivovarů, které představují čtyři pětina tuzemské produkce piva. Vybrané restaurace přinesou 27. září speciální nabídky. Bude se jednat například o speciální jídla připravená pro tento den, o pivní degustační menu, ochutnávku netradičních piv a speciálů nebo návštěvu sládka v dané restauraci. Některé podniky také nabídnout malé pivo k jídlu zdarma.
Čtěte také: Restaurace nabízející pivní menu je více konkurenceschopná
Akce se zúčastní jak menší restaurace, tak známé podniky typu U Pinkasů nebo Na Konci a Na Kopci, které provozuje známý šéfkuchař Titus Eliáš. Chceme bořit mýtus, že pivo se hodí jen ke guláši a utopencům. Například hovězí žebro naložené v ležáku chutná výtečně, s ovocnými pivními mixy se skvěle kombinuje gratinované ovoce, a konečně noky z candáta v kombinaci s pšeničným pivem jsou tím pravým potěšením pro všechny labužníky,
uzavřel šéfkuchař.