Hlavní navigace

Pivo v hospodách zdraží kvůli vyšší DPH. Víme, o kolik se zvýší ceny

4. 12. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E
S tím, jak se čepované pivo posune z 10% do 21% sazby DPH, dojde i ke zdražení. Podle zástupců gastrobyznysu se nejspíše vyšší DPH plně promítne do ceny.

U nejlevnějších provozů to bude znamenat nárůst ceny piva pro zákazníky o 3 Kč, u dražších pak klidně může dojít ke zvýšení až o 8 korun. Rozdíly však budou mezi městy a vesnicemi a také u jednotlivých druhů piv.

cif - září

Co se dozvíte v článku
  1. U DPH budou zase pouze dvě sazby
  2. DPH na čepované pivo kleslo v roce 2020
  3. Vyšší DPH se nejspíše promítne plně do ceny
  4. O kolik vzrostou ceny piv
  5. Problém čeká hlavně vesnické hospody
  6. Z klasické české hospody se stává ohrožený druh

U DPH budou zase pouze dvě sazby

Součást konsolidačního balíčku, který už jen čeká na zveřejnění ve Sbírce zákonů ČR, tvoří i úpravy DPH. Místo stávajících tří sazeb 10, 15 a 21 % se zavedou pouze dvě sazby 12 a 21 %. Zatímco u potravin bez nápojů, stavebních prací, dětských autosedaček nebo pohřebních služeb dojde ke snížení sazby na 12 %, u kadeřnických a holičských služeb, služeb autorů a umělců, sběru, přepravy a skládkování komunálního odpadu, opravy obuvi, kožených výrobků a kol, úklidových prací a palivového dřeva se sazba zvýší na 21 %.

Sazba DPH se zvýší například i na léky, které jsou aktuálně v 10% sazbě. Ze základní do snížené sazby DPH se přesouvá pouze příležitostná hromadná autobusová doprava osob. Výjimka bude platit pro knihy, které budou od DPH osvobozeny.

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).