Podívejte se, jak nově vypadá zakázané pomazánkové máslo

18. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Choceňská mlékárna, podle licence: Public domain
Ilustrační obrázek.
Název „pomazánkové máslo“ zmizí od 1. května v propadlišti dějin. Podívejte se, jak se tato tradiční česká pochoutka bude jmenovat a jak bude vypadat.

Pomazánkové máslo se stavá minulostí, alespoň co se pojmenování týká. Choceňská mlékárna, největší jeho český výrobce, začala tento tradiční produkt vyrábět pod novým názvem. Nově si zákazníci místo pomazánkového másla mohou koupit Choceňské tradiční pomazánkové. Už v únoru přejmenovala pomazánkové máslo na Jihočeské tradiční pomazánkové společnost Madeta, druhý největší producent pomazánkového másla v zemi.

Čtěte také: Nové jméno pro pomazánkové máslo, třeba máslová pomazánka nebo pomazánkový krém

Pomazánkové máslo nahradí tradiční pomazánkové

Za přejmenováním tradiční české pochutiny stojí rozhodnutí Evropského soudního dvora z roku 2012, které zakázalo označovat výrobky jako pomazánkové máslo, pokud neobsahují dostatečné množství mléčného tuku. V zápětí se objevila řada nápadů, jak by se pomázankové máslo mohlo jmenovat. Nejčastěji lidé navrhovali názvy jako pomazánka, pomazánkový krém, máslová pomazánka, mléčná nebo smetanová pomazánka, pomazánkové máslíčko nebo české pomazánkové máslo. V loňském roce byla nakonec schválená vyhláška, která upravila požadavky pro mléko a mléčné výrobky a která stanovila název „tradiční pomazánkové“.

Výrobci jsou nicméně přesvědčení, že zákazníci si výrobek najdou i pod novým jménem. Dosavadní roční spotřeba ukazuje, že jde o oblíbenou pochoutku, na kterou si spotřebitelé zvykli, uvedl Pavel Marek, ředitel Chocenské mlékárny.

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).