Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila před třemi dny vážné nedostatky v hygienických podmínkách v provozovně pekárny Petr Süsser v Lipové ulici v Mostě. Následkem toho provozovnu ihned uzavřela. Problémy se našly jak ve výrobní, tak v prodejní části provozovny. Zaměstnanci neudržovali místnosti čisté a bylo zřejmé zanedbání provádění řádného úklidu prostor a čištění používaných zařízení. V provozovně též pobýval hmyz a v zázemí provozovny také hlodavci. Některé suroviny používané pro výrobu byly skladovány v nevhodných hygienických nebo teplotních podmínkách a některé i bez řádného označení umožňující jejich identifikaci či zjištění data minimální trvanlivosti,
doplnil Martin Štoll z SZPI.
Na základě těchto zjištění uložili kontroloři zákaz užívání prostor pro výrobu potravin a prostor pro jejich uvádění do oběhu. Kromě celkového úklidu musel provozovatel zkontrolovat všechny neoznačené suroviny ve výrobně a ve skladu a odstranit ty, které nešlo identifikovat. Suroviny, u kterých došlo k nedodržení chladicího řetězce, nesmí provozovatel uvést do oběhu. Následná kontrola dne 21. srpna 2013 konstatovala, že důvody k uzavření byly odstraněny a bylo možné opětovně povolit užívání prostor pro výrobu a prodej potravin. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení o uložení sankce,
uzavřel Štoll.
Foto: www.isifa.com