Hlavní navigace

Podnikáte, studujete a je vám méně než 26 let? Máte nárok na výhody

9. 7. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Pokud je podnikateli méně než 26 let a denně studuje na střední škole, vyšší odborné škole nebo na vysoké škole v ČR, spadá do kategorie nezaopatřené dítě.

Mladým podnikatelům, kteří denně studují, mohou plynout různé výhody. 

Co se dozvíte v článku
  1. Daňové záležitosti
  2. Nezaopatřenost a podnikání
  3. Nezaopatřenost a zaměstnání
  4. Přídavek na dítě
  5. Anketa

Daňové záležitosti

V prvé řadě se jedná o daňové záležitosti. Jeden z rodičů si může uplatňovat daňové zvýhodnění. Stačí, když u svého zaměstnavatele předloží potvrzení o studiu. Pokud je více sourozenců, sleva na první dítě činí ročně aktuálně 15 204 Kč, na druhé dítě 22 320 Kč a 27 840 Kč za třetí a každé další dítě. 

WT100

Pokud si student vydělává, může jako každý občan ČR uplatnit slevu na poplatníka, která pro rok 2024 činí 30 840 Kč. Je úplně jedno, jestli ji bude čerpat každý kalendářní měsíc ve výši 1/12, nebo pouze v některých měsících, anebo ji využije zpětně až v daňovém přiznání. V každém případě má nárok uplatnit celou částku bez ohledu na počet dnů či měsíců výdělečné činnosti v roce. 

V případě zaměstnání, pokud svému zaměstnavateli student doloží nezaopatřenost (potvrzením o studiu) a měsíční příjem bude nižší než minimální mzda (18 900 Kč pro rok 2024), pak ani nebude uplatněn minimální vyměřovací základ pro účely odvodu pojistného na zdravotní pojištění stanovený příslušnými právními předpisy. Pojistné bude spočítáno pouze z částky skutečné hrubé měsíční mzdy, čímž student ušetří. 

Autor článku

Autorka je externí redaktorkou serveru Podnikatel.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).