S kouřením v českých restauracích, kavárnách, barech… (dále jen restauracích) je to poněkud zvláštní. Poslanci se postavili proti zákazu kouření v hostinských zařízeních i proti přísnějšímu omezení kouření a nechali rozhodnutí, zda se bude v jejich restauraci kouřit nebo ne, na majitelích. Mohli bychom tedy poslancům zatleskat s uznalým mručením, že jim jde především o svobodu podnikání a jak důsledně myslí na podnikatele – restauratéry. Možná se ale jen rafinovaně zbavují zodpovědnosti za nejednoznačně přijímané rozhodnutí a raději ho hází na bedra podnikatelům.
Normální je nekouřit.
Plakát s tímto heslem a zlomenou cigaretou v popelníku pocházející z dob hlubokého socialismu ještě občas vídám v jednom zdravotnickém zařízení. Zdravotní rizika kouření, a to jak aktivního (kdy jednotlivec kouří svobodně a dobrovolně), tak pasivního (kdy jednotlivec nedobrovolně dýchá kouř z cigaret někoho jiného), jsou všeobecně známá. Další a další státy se dobrovolně rozhodují kouření v restauracích a jiných veřejných prostorech postavit mimo zákon. Jmenujme: Spojené státy, Itálie, Francie, Irsko, Švédsko, Bavorsko, Chorvatsko, od letošního července Řecko… Podnikatelé i zákazníci si jistě zvyknou.
Zákazníci se bez cigaret neobejdou?
A zákazníci možná budou nakonec těmi, kterým to bude dělat nejmenší problémy. Pohled na dvě ankety business serveru Podnikatel.cz týkající se kouření je poměrně výmluvný. Na otázku Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?
se většina respondentů přiklonila k odpovědi Nekouřím a proto vyhledávám kavárny, kde se nekouří nebo je v nich prostor pro nekuřáky.
Většina respondentů také odpovídá kladně na otázku Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích?
Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích?
Co tu možná trochu zavání, je jisté pokrytectví státu, které je často s kouřením spojené. Na jednu stranu je totiž jasné, že kouření škodí a jasným trendem je veřejné potlačování kouření. Na druhou stranu ale stát z cigaret inkasuje spotřební daň, která mu vylepšuje příjmy.
Dnes můžeš, zítra musíš
V souvislosti s tím, že v Česku zákaz kouření v restauracích opět nehrozí, se objevují názory, že v horizontu několika let možná bude podobný zákaz platit pro celou Evropskou unii a Česko ho stejně bude muset implementovat. Není to typické? Tak dlouho budeme „statečně” bojovat proti všeobecnému a v zásadě správnému trendu, až nám to někdo jednoduše nařídí „zhora”.
Pokud se tedy díváme na zákaz kouření touto optikou, možná jsme prošvihli jen další možnost ukázat, že myslíme dopředu a moderně. Že uděláme možná i trochu nepopulární krok z vlastního rozhodnutí a dřív než jiné státy. Zkrátka dřív, než stejně budeme muset.
A to připomeňme, že „protikuřácký zákon” patřil v Poslanecké sněmovně mezi ležáky – zákon, který by proti kuřákům přitvrdil, v ní totiž (v pokoji) odpočíval od února 2007. Čtěte více: Restauratéři, řešte prostory pro kuřáky, dokud je čas
Svoboda nekouřit
Poslanecké ne přísnější legislativě tak nahrává podnikatelům a jejich zákazníkům. Už nyní se objevují provozovny s osvícenými majiteli nebo majitelkami, kteří ve svých restauracích zakazují kouření dobrovolně a nezdá se, že by kvůli tomu krachovali. Business server Podnikatel.cz například nedávno jednu takovou restauraci hodnotil ve své rubrice Gurmán. Nejde také pochopitelně jen o hosty, ale i o personál, který v kuřácké provozovně pracuje v podstatě ve velmi rizikovém prostředí – a servírka v restauraci, kde se z aktivity majitele nekouří, si – mimochodem – změnu velmi pochvalovala. Čtěte více: Vaše španělská vesnice leží v centru Prahy
Navíc je známé, že kouření ovlivňuje, respektive devastuje chuťové buňky. Jak si tedy vychutnat rafinované ingredience a sofistikované pokrmy s cigaretou ležérně balancující v koutku úst?