Hlavní navigace

Podpora v nezaměstnanosti: Jaké jsou podmínky a na co si dát pozor?

11. 7. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jednou z výhod registrace v evidenci uchazečů o zaměstnání na úřadu práce je možnost požádat si o podporu v nezaměstnanosti. Jak na to?

Nárok na podporu v nezaměstnanosti nevznikne každému uchazeči o zaměstnání. Je nezbytné se v předchozích dvou letech alespoň po dobu 12 měsíců účastnit důchodového pojištění z titulu zaměstnání nebo podnikání. 

Rozhodné období dvou let se počítá ode dne zařazení do evidence uchazečů na úřadu práce. Dvanáct měsíců, v nichž docházelo k odvodu pojistného na důchodové pojištění, nemusí být vcelku. Lze dohromady poskládat i na sebe nenavazující měsíce v daném rozhodném období. 

Co je nutné pro získání podpory?

V případě, že takovou dobu nenalezneme, můžeme započítat i tzv. dobu náhradní. Zákon o zaměstnanosti nám taxativně vyjmenovává náhradní doby pojištění uznatelné pro tento účel. Jedná se například o dny dočasné pracovní neschopnosti nebo čas osobní péče o dítě do 4 let věku. 

Je možné, že ve stejném čase uchazeč vykonával několik zaměstnání nebo souběžně zaměstnání a samostatnou výdělečnou činnost, pak se dané období započítává pouze jednou.

Kdy na podporu není nárok?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je externí redaktorkou serveru Podnikatel.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).