Poptávka po svatomartinské huse rok od roku roste. Jak se daří farmářům?

7. 11. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Už tuto sobotu oslaví svátek Martin, se kterým se pojí mnoho tradic. Patří mezi ně i svatomartinské víno nebo pečení hus. Jaká je po nich letos poptávka?

Husy a další drůbež můžeme v těchto dnech najít na pultech supermarketů, ale také si je můžete objednat přímo od farmářů. Někteří z nich už hlásí vyprodáno.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaká je letos poptávka?
  2. Zvedaly se ceny?
  3. Zdražují energie i krmivo
  4. Nahlédněte na farmy
  5. Farmáři si nestěžují

Jaká je letos poptávka?

Jitka Čermáková z rodinné husí farmy v Rohozné uvádí, že i když se obávali, že kvůli inflaci a horší ekonomické náladě ve společnosti bude poptávka slabší, opak je pravdou. Navýšili jsme stavy svatomartinských hus i kachen. I tak jsme byli již začátkem října vyprodáni a teď již jen porážíme předem objednanou drůbež, doplnila. Také farmář Marek Zelenka ze Svatomartinskahusa.cz, který má farmu v Zakšíně v okrese Česká Lípa, říká, že poptávka setrvale každý rok roste, což dokazuje i zvyšující se návštěvnost jejich webu. Zákazníci častěji kupují s předstihem a navíc dvě nebo tři husy, upřesňuje dále.

Podle Kamila Kubláka ze Zemědělské farmy Kublák Fryčovice každý rok roste poptávka po husách o 30 % a je to způsobeno tím, že ubývá chovatelů, kteří husy chovají venku, protože vzniká nebezpečí nákazy ptačí chřipkou. V loňském roce tak skončily tři velké farmy. V rodinném bio vinařství Víno Marcinčák mají každoročně malochov husiček. A jednodenní housátka nakupují z kvalitního chovu v Ústrašicích a od prvního dne je chovají přímo v BIO vinařství Víno Marcinčák v Novosedlích. Od počátku se celý den pasou v jejich jabloňovém sadu o velikosti tři hektary a od šestého týdne jsou husy přikrmovány vlastním obilím a kukuřicí v BIO kvalitě. Husičky chováme převážně pro naši potřebu v období sv. Martina, ale také pro potřebu našich obchodních partnerů, přátel a milovníků vína, kterým záleží na tom, co pijí a jí, dodává Petr Marcinčák z Rodinného BIO vinařství Víno Marcinčák.

Zvedaly se ceny?

Ve výše zmíněném vinařství mají ceny stejné jako v roce 2022. Marek Zelenka přiznává, že předprodejní cenu nepatrně zvýšili, a to z 295 na 305 kč/kg. Cena je na poslední chvíli 355 Kč, přidává. Také v Rohozné ceny mírně navýšily, ale jak podotýká Jitka Čermáková, jen v jednotkách korun, jelikož i oni bojují s cenami energií a zejména krmiv. Ceny zůstaly na loňském průměru (± 8%), i když náklady vzrostly o 20 %. Je to způsobeno recesí zákazníků a tím, že mají všichni hlouběji do kapsy. Ztrátu kompenzujeme prodejem většího množství hus, říká Kamil Kublák.

Velký průzkum mezi pořadateli farmářských trhů: Co musíte splnit jako prodejce? Přečtěte si také:

Velký průzkum mezi pořadateli farmářských trhů: Co musíte splnit jako prodejce?

Zdražují energie i krmivo

Chovatelé drůbeže potřebují energie k provozu líhní a samozřejmě k výrobě tepla pro vylíhnutou drůbež. Jak zdůrazňuje Jitka Čermáková, je to pro ně spolu s krmením největší položkou v nákladech. Také Kamil Kublák vysvětluje, že chov, který je kombinovaný jak venku, tak v hale, je závislý na energiích. Oni si ve Fryčovicích na farmě pořídili fotovoltaiku, která bohužel kvůli ČEZU nemůže fungovat, protože jejich síť není připravena na přetoky. Musíme investovat sami do transformátoru a přebytky posílat napřímo. Další komplikací je odliv pracovní síly ze zemědělství, ale to řešíme novými technologiemi. I když jsou drahé, dlouhodobě se vyplatí, doplňuje. Podle Marka Zelenky jejich rozvoji brání nedostatek pracovní síly, vysoká cena zemědělské půdy a obrovské ceny za stavební práce.

Nahlédněte na farmy

Farmáři si nestěžují

Farma Kublák má také farmářský obchod Regiopotraviny, kde sdružuje všechny okolní drobné pěstitele a výrobce, kteří nejsou napojeni na řetězce. Naše snaha je udržet lokální výrobu i prodej tak, aby rostla hodnota v regionu tím, že vydělané peníze utratíme zase lokálně a daníme u nás a ne v zahraničí, upřesňuje Kamil Kublák s tím, že mají velké štěstí, že prodejnu Regiopotraviny otevřeli ještě před krizí a získali spousty stálých zákazníků, kteří holdují kvalitním potravinám. Jsou hlavně výrobci, ne překupníci, jejich výrobky mají mnohdy dobu spotřeby do týdne, protože jsou čisté a naturální. To zákazníci oceňují. Navíc tím, že nakupují na farmě, chápou a vidí, že nejsou jen prodejní místo, ale i výrobní.

Procházíme si nelehkou dobou a vidím, že všichni mí kolegové, malí výrobci se snaží udržet nad vodou – oproti marketům mají nevýhodu, protože nemají žádný marketing a pouze spoléhají na patriotismus lidí. Máme aplikaci, kdy je v našem obchodě za celý nákup 10% sleva a zatím nás to všechny společně drží v černých číslech. Takže na stěžování si není prostor, dodává Kamil Kublák a prozrazuje, že od příštího roku začínají se samosběrem jahod, okurek, cibule, česneku a fazolí. Důvodem je, aby si k nim našlo cestu více lidí, protože tvrzení, že farmy jsou dražší než řetězce, už není dávno pravda.

Společnosti Víno Marcinčák se celkově daří dobře, mají zrovna po vinobraní, chystají nová vína a také se věnují jejich firemním zákazníkům a jejich vánočním dárkům. Víno je skvělý dárek a daňově uznatelný náklad. Marek Zelenka říká, že jsou naštěstí malý podnik s velmi nízkou úvěrovou zátěží, se stálou klientelou, slabou konkurencí, příjmy z více zdrojů a potenciálem růstu. Z předloňských 300, loňských 420 hus jsme letos na produkci 600 hus a plán na příští rok je 1000 kusů. Nesmíme zapomínat na riziko ptačí chřipky, ale i tak vidím budoucnost v tomto segmentu dobře, shrnuje. Jsme rodinná farma. Když pracujete pro sebe a na svém, tak k tomu máte jiný přístup a i úspěch vnímáte nejenom přes peníze. Nenaříkáme si a nadále vše děláme s láskou a nadšením, uzavírá s úsměvem Jitka Čermáková.

Autor článku

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).