Poslanci schválili novelu zákona o spotřebních daních, která trvale pivovarům umožňuje vracet nespotřebované pivo určené k likvidaci či přepracování zpět do režimu podmíněného osvobození od daně. Dosud měly tuto možnost kvůli koronavirové krizi pouze do konce letošního roku.
Jde o reakci aktuální situaci, kdy v důsledku šíření koronavirové epidemie došlo k negativním dopadům na podnikání pivovarů a restaurací. Ty neměly a nemají odbyt pro své pivo, z něhož již zaplatily spotřební daň. Po vyhlášení nouzového stavu ho již ale nemohly dodat svým odběratelům, případně spotřebitelům. Řada pivovarů se proto rozhodla zdaněné pivo zlikvidovat, ačkoliv za něj už spotřební daň zaplatily.
Na jaře jsme jim umožnili toto nespotřebované pivo osvobodit od daní, a to do konce letošního roku. Protože se ale kvůli šíření nákazy stále nedá dopředu odhadnout, kdy a v jaké míře se budou ochranná patření rozvolňovat, dáváme pivovarům tuto možnost už natrvalo,
uvedla ministryně financí Alena Schillerová.
Doložte, že se jedná o „vylité pivo“
Návrh pomůže pivovarům snížit vzniklé ztráty. Umožní, aby pivo uvolněné do volného daňového oběhu, z něhož již byla odvedena spotřební daň, mohlo být v odůvodněných případech, jako je právě současný nouzový stav, vráceno zpět do režimu podmíněného osvobození od daně, a to za účelem likvidace či přepracování piva. Tato skutečnost musí být doložena správci daně, čímž pivovaru vznikne nárok na vrácení odvedené spotřební daně.
Některé pivovary navrácení daně již využily
Například v Plzeňském Prazdroji návrh uvítali. „Tento vstřícný krok jsme velmi uvítali, protože jsme museli vlivem téměř tříměsíčního zavření hospod likvidovat desítky tisíc hektolitrů piva,“ prozrazuje Zdeněk Kovář. V kroměřížském pivovaru ČERNÝ OREL vrácení daně využili, a dokonce se pokusili pivo přepálit a v budoucnu tak budou mít pivní pálenku. Tím jsme státu naopak odvedli vyšší spotřební daň, než je daň z piva,
zamýšlí se Boris Zubík, jednatel komplexu ČERNÝ OREL.
Podnikatel.cz přinesl příběh podnikatele, který se pustil do provozování minipivovaru. Přečtěte si Čelíte vyhoření, pořiďte si pivovar, radí jeden z majitelů Pivovaru Bubeneč