to je tak kdyz lidi kecaji do vseho aniz by tusili jak to funguje.
pral bych kazdymu chytrolinovi co se vyjadruje napriklad k restauracim/hotelum aby si alespon na mesic zkusil takovy podnik provozovat. pak by videl co je to prace a papirovani, zadny po 8h odpichnout a domou, ale delat pekne 350h mesicne vsechno co je aktualne potreba, to je od rozvozu obedu, nakupy, ubytovani, prevlikani pokoju, myti nadobi, pichacky na place nebo kuchyni .... proste takova devecka pro vsechno ktera zaskoci zrovna tam kde to plave.
Asi mluví o zkušenosti, kdy v minulosti byly hospody přeřazeny do vyšší sazby, ceny okamžitě stouply, a po čase vráceny do nižší sazby, a ceny zůstaly na vyšší úrovni.
Byť to třeba má i nějaké racionální jádro v inflaci, vypadá to dost špatně.
Ale jsem ochoten se vsadit o dost peněz, že kdyby byly hospody přeřazeny do 10%, tak ceny neklesnou se zdůvodněním, že už dlouho nezdražili, že energie, nájmy, mzdy, suroviny....
Pověz nám, v které hospodě děláš, a pokud DPH změní, můžeme se přijít přesvědčit.
Teoreticky a obecně ano, ale u hospodských je to masová záležitost, navíc se tomu hůře vyhne. Pokrývači podle potřeby vystaví fakturu na firmu, něco na živnostňák, kde nejsou plátci. Nakupují na firmu. Hospodský, tam to tak lehké není. To je pořád jedna hospoda.
Proč? Protože Francie není vysávána formou dividend kolem 230 miliard ročně, jako ČR. To je obrovský problém, tenhle odliv peněz ven. Takže ten výpadek zaplácávají jak se dá. Francie za hubičku nerozprodala vodárny, plynárny, sítě...