Oproti roku 2010 se v České republice zvýšily ceny prakticky všech potravin. Jedinou položku, která je v současnosti levnější než před čtyřmi lety, tvoří pomeranče. Jejich cena klesla o 1,6 %. Nejvíce naopak zdražily brambory, a to o více než 70 %. Výrazně též vzrostly ceny mouky nebo másla. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, které zpracoval server Vitalia.cz.
Nejvíce zdražily brambory
Jak upozorňuje Vitalia.cz, zdražování není konstantní a některé potraviny meziročně i zlevňují. Občas jde cena některé potraviny z různých důvodů prudce nahoru (někdy i dolů), jako třeba u vajec v roce 2012. Návrat na předchozí úroveň pak může například při meziročním porovnání působit jako zlevnění. Opět je to vidět na vejcích, kdy sice oproti loňskému lednu máme vajíčka o pětikorunu na deset kusů levnější, v porovnání s lednem 2010 však o 10 % dražší,
píše Lenka Krbcová, šéfredaktorka serveru Vitalia.cz.
Srovnání cen v pěti po sobě jdoucích letech ale jasně ukazuje, že dlouhodobě se ceny potravin zvyšují. Nejvíce (v procentuálním vyjádření) si Češi připlatí za brambory, jejichž cena vzrostla o 70,6 %. Zatímco v roce 2010 se v průměru pořizovaly za 10,27 koruny za kilogram, v současnosti stojí 17,51 koruny za kilogram. Právě na bramborách je vidět, jak ceny mohou “létat” nahoru a dolů. V roce 2012 totiž v průměru stály jen 8,75 koruny za kilogram.
Z masa a uzenin nejvíce podražilo hovězí (17,8 %), u vepřové pečeně se cena zvýšila o 13,3 % a šunkový salám stojí o 9,2 % korun více. Oproti předchozím dvěma letům sice zlevnilo bílé pečivo – ale opět ve srovnání s rokem 2010 máme dnes housky a rohlíky o více než 20 % dražší. Jedinou sledovanou položkou, která naopak zlevnila, byť minimálně (o 1,6 %), jsou pomeranče. Svoji hodnotu si plus minus drží rýže, stabilní cenu má také mrkev (nárůst o 1,2 %),
doplňuje Krbcová.
Čtěte více na Vitalia.cz: Jak rostly ceny potravin? Podívejte se