Názory k článku Potraviny za posledních 5 let pěkně zdražily. Nejvíce z nich brambory a mouka

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2014 13:14

    JM (neregistrovaný)

    Při dnešních cenách potravin je nejvyšší čas starat se o České zemědělství, které za posledních 20 let sice přišlo o zemědělské pozemky, ale přesto ani polovinu z těch co zbyly neobhospodařuje jako "hospodář". To není vina EU. To je blbost těch politiků, ekonomů a manažerů, kteří nejen že hospodařit neumí, nikdy to nedělali a jejichž SMART cílem je jen peníze a moc..

  • 19. 2. 2014 9:17

    Josef (neregistrovaný)

    Na ekonomické problémy (zdražování potravin), zejména ve státech EU mají nemalý vliv i různá „vědecká pomýlení“, významně podporovaná i úředníky- politiky. Viz nedávná kauza „prasečí chřipka“, což jsem v lednu 2010 ve 4 diskusních příspěvcích připomněl na stránkách českého OSLA http://www.osel.cz/index.php?clanek=4806 v souvislosti s již zapomínanou kauzou „šílených krav“ (BSE), viz můj web www.bse-expert.cz . Aniž by to bylo v posledních letech v médiích připomínáno, tak tato kauza, stále a již 10 let odčerpává státní finance jen tím, že veškerá uhynulá nebo na jatkách konfiskovaná zvířata jsou v kafilériích zpracovávána na masokostní moučku (MKM) a ta je potom v cementárnách spalována. Je třeba dodat, že chovatel musí za doma uhynulé zvíře zaplatit cca 9,-Kč/ kg a teprve potom je zvíře v kafilérii zpracováno! Ve státech EU již od roku 2001 je tak „oknem vyhazováno“ každý rok cca 16 milionů tun MKM (která obsahuje cca 50% bílkovin), neboli cca 8 milionů tun kvalitní bílkoviny, po celá deseti-letí předtím efektivně využívané v krmných směsích pro prasata a drůbež.. Ve státech EU se spotřebovává pro výživu prasat- drůbeže cca 50 milionů tun bílkoviných krmiv, z čehož jen polovina pochází z Evropy, přičemž asi z 80% to představuje dovoz soji z Ameriky… Takže po celá desetiletí při zkrmování MKM byla tímto obrovským „biologickým pokusem“ zjištěna zdravotní nezávadnost MKM při výživě zvířat a následně i při výživě lidí. Přitom za posledních cca 10 let i v ČR je MKM v krmných směsích nahrazována „geneticky modifikovanou“ sójou. Není tomu však například v USA- Kanadě, kde je stále MKM využívána ke krmení prasat a drůbeže, i když se tam dříve a dokonce i v poslední době nemoc BSE u krav vyskytla (USA, 2012). Rovněž tam nebylo a není, aby každá kráva- býk, starší 30 měsíců byl od roku 2001 (tak jako v EU) laboratorně testován na BSE. Takže v USA i po prvním výskytu BSE na Vánoce 2003 je každým rokem vyšetřováno pouze 40 tisíc , kdež to v maličké a na skot již chudé ČR to bylo cca 160 tisíc krav a býků (4 x více!). V ČR bylo na BSE do konce roku 2013 testováno celkem 1 855 553 ks skotu a zjištěno bylo celkem 30 pozitivních zvířat, z toho ve 14 případech se jednalo o klinicky zdravá zvířata odeslaná na jatky pro běžné využití. Takže například v USA, kde se z dospělého skotu poráženého na jatkách; na BSE testuje pouze cca „0,1 %“ (slovy; nula celá jedna desetina procenta!) musely být zřejmě řádově tisíce na BSE pozitivních krav- býků spotřebovány v potravi-novém řetězci. V ČR bylo na základě 30 ks zmíněných pozitivních zvířat vybito a v cementárnách spáleno více jak 4 tisíce krav a to obvykle z těch nejvíce na mléko užitkových chovů! V Británii bylo z hlediska „rizika BSE infekce“ vybito cca 4,4 milionu kusů skotu! Nakonec je třeba připomenout, že existuje celá řada charitativních organizací na pomoc „podvyživeným lidem“ zejména v Africe a přitom zmíněných 8 milionů tun kvalitní bílkoviny (každým rokem) je v zemích EU nenávratně pro výživu lidí likvidováno. Je však třeba připomenout, že Evropská komise při EU již asi od roku 2010 má snahu „vrátit“ masokostní moučku (MKM) do krmných směsí pro prasata a drůbež. Již před rokem se uvažovalo o tom , že se tak stane od začátku roku 2014 http://www.trust.org/alertnet/news/eu-may-lift-animal-by-product-ban-for-pig-poultry-feed-in-2014/ . Avšak nestalo se tak. Naráží to na tvrdý odpor obyvatelstva EU, které je až tak obrovsky vystrašeno možným přenosem „BSE infekce“ ( byly dokonce i takové teorie o možném přenosu Alzheimerovy nemoci hovězím masem), že opětovnému zařazení MKM do krmných směsí výrazně oponuje. Takže zatím ke změně nedošlo, mohlo by to být pro určitou politickou garnituru nepříznivé a tak nakonec si lidé za zdražování masa mohou sami, demokratickou volbou. Přitom na světě již hladem trpí cca jedna miliarda lidí! V roce 2012 jsem na celou „BSE story“ od základu ne na pokusech či sledování v běžných podmínkách- ale na počítačových simulačních modelech založenou; upozornil ve 30 diskusních příspěvcích (více jak 60 stran strojopisu) v americkém deníku „USA Today“ viz http://www.usatoday.com/money/industries/health/story/2012-08-03/Mad-cow-disease/56748052/1 . Nedávno jsem to doplnil prezentací na 31st World Veterinary Congres (Praha, září 2013), viz druhá kapitola v „documents“ na webu www.bse-expert.cz . Z toho by mělo vyplynout, že nemoc šílených krav (BSE) nemá původ ve zkrmování MKM britským kravám a nejedná se o infekční onemocnění přenosné na lidi, takže obrovské finanční prostředky, které se na „tlumení BSE infekce“ vynaložily a stále ještě vynakládají; to vše se jednalo na základě „manipulace“ s vědeckými poznatky, které byly politicky využity (riziko bezpečnosti potravin), při strašení obyvatelstva nemocí, která na in-fekčních základech nikdy neexistovala. To bohužel, je možné jen v demokratickém systému vládnutí, v autoritativních režimech (Čína, Rusko…) to možné není, jak se v tomto případě z hlediska již více jak 20 leté historie (infekčnost z MKM po prvé v Británii „diagnostikována“ v roce 1988) ukázalo.

  • 19. 2. 2014 9:30

    Josef (neregistrovaný)

    V poslední době Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje na významný růst případů rakoviny, podobná a snad ještě horší je situace v ČR. Příslušné statistiky v ČR jsou bohužel, známé- dostupné jen do roku 2010, viz; http://www.uzis.cz/katalog/zdravotnicka-statistika/novotvary (Novotvary 2010). Přitom, zejména v poslední době- letech snad každý ve svém okolí zaznamenal celou řadu nového výskytu (incidence) zhoubných nádorů (ZN). Z uvedeného webu statistiky vyplývá následující;
    1/ Vývoj incidence ZN (1986- 2010) byl u mužů ČR až do cca roku 2001 nižší, než byl „evropský standard“ (u žen však byl a stále je výskyt ZN vyšší; viz str. 22).
    2/ Oproti „světovému standardu“ byl sice výskyt ZN v ČR až do roku 1990 poněkud vyšší (cca 250 a cca 300, resp.), potom se však stále výskyt ZN v ČR výrazně zvyšuje až do roku 2010 (cca 350 a 600 případů, resp) na 100 tisíc obyvatel. Úmrtnost na ZN však zůstává v ČR (1980- 2010) na téměř stejné úrovni (oproti světu, kde se od cca roku 1990 snižuje (str.62).
    3/Při porovnání výskytu ZN (ČR, svět, Evropa) je za období 1980- 2010 (bez ZN kůže) následující statistika (na 100 tisíc obyvatel); rok 1980 (104, 105, 104, resp.), rok 1990 (124, 125, 124, resp.), rok 2000 (160, 146, 146, resp.), rok 2010 (199, 161, 162) – viz str. 67. Z toho vyplývá, že cca po roce 2000 se ČR ve výskytu ZN výrazně „vzdálila“ od světového- evropského standardu.
    Na vznik zhoubných nádorů (ZN)- rakoviny má kromě genetiky vliv výživy a životního stylu. Týkajíce se výživy , pokud si budeme všímat „větších čísel“, tak co se po roce 2000 v ČR událo?
    1/ V první řadě to nepochybně bude kvalita kravského mléka. V našich médiích v podstatě nebylo a není uváděno, že cca 80- 90% produkovaného mléka v ČR pochází od krav, které nikdy za svého života „neviděly- nežraly“ zelené krmení (jen málo mléka pochází od krav na pastvinách). K této změně postupně docházelo již cca od roku 1995. Je to tím, že „neviditelná ruka trhu“ (nízká tržní cena mléka) přinutila české zemědělce krmit krávy celoročně konzervovanými krmivy (je to levnější způsob výživy). Takže kravské mléko není nažloutlé (obsah beta- karotenu), ale je „mléčně-bílé“. Podobně by tomu mělo být u másla, to však díky přidávaným „barvivům“ je někdy až překrásně nažloutlé (podobně tom je u vajec produkovaných ve velkochovech slepic). Avšak již cca od roku 1985 je známo, že beta- karoten ve stravě lidí je snad nejdůležitější prevencí před výskytem ZN- rakoviny.
    2/ Oproti kravám- mléku, by však příznivě měl působit zákaz prodeje „podmíněně poživatelného masa“ v široké tehdejší síti prodejen „nuceného výseku“ v ČR (od června 2003). Přitom v době předchozí, po celá desetiletí, bylo takové nekvalitní maso u některých skupin lidí důležitým zdrojem masa.
    3/ O několik měsíců později (listopad 2003) na základě vyhlášky č.283/ 2003, byl vydán zákaz používání masokostní moučky (MKM) do krmných směsí pro drůbež- prasata, takže tato od 1.11. 2003 byla zcela vyřazena z „potravinového řetězce“. Opět i v tomto případě po celá desetiletí předtím, byla obrovským „biologickým pokusem“ zjištěna „zdravotní nezávadnost“ masa od takto vykrmovaných zvířat. Je však otázkou, jaký vliv má- bude mít náhrada MKM „geneticky modifikovanou sojou“ (GMO) v krmných směsích drůbeže- prasat. K této významné změně při krmení drůbeže- prasat (státy EU) došlo na základě „vymyšlené hrozby“ přenosu nemoci „šílených krav“ (BSE) na lidi. Přitom například v USA, kde se rovněž nemoc BSE vyskytuje, tak tam je MKM i nadále používána při výživě drůbeže- prasat (viz více podrobností na webu; www.bse-expert.cz).
    Pokud se týká „invalidity“ při onemocnění ZN, tak v roce 2012 bylo invaliditou 3. stupně postiženo 19 424 osob. Ještě více jich bylo při nemocech oběhového systému (24861), kostry- svalů (38907). Nejvíce vyplacených invalidních důchodů 3. stupně (nejvyšší stupeň postižení) však bylo vyplaceno osobám „duševně nemocným“ (63 131 oosob), což představuje cca 30% z celkového počtu 215840 invaliditou postižených osob (viz další web; http://www.uzis.cz/katalog/rocenky/zdravotnicka-rocenka-ceske-republiky ,str. 96). Takže i vysoký výskyt psychiatrických nemocí v ČR by měl být snad ještě více „alarmující“, než tomu je u ZN.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).