Biopotraviny zaujímají čím dál větší a stálejší místo v českých domácnostech. Jak potvrdil aktuální výzkum, celkový podíl spotřebitelů kupujících biopotraviny se dostal na téměř 40 %. V roce 2010 zná biopotraviny 96 % dotázaných. Čtvrtina z nich pak ví, kde se nejblíže v jejich okolí nachází certifikovaná ekologická farma. Pro biopotraviny si dochází několikrát za měsíc 41 %, jednou za týden 27 % a několikrát týdně 12 % Čechů. Nejčastěji se kupují mléčné a masné výrobky, ovoce, zelenina a pečivo.
Spotřebitelé se shodují na tom, že šetrné ekologické zemědělství by mělo být podporováno státem. „Stát pomáhá a finančně podporuje ekologicky hospodařící zemědělce dotacemi, plošnými typy podpor a bodovým zvýhodněním pro žadatele u některých programů,
uvádí k tomuto názoru ministr zemědělství Ivan Fuksa. Zároveň dodává, národní logo, kterým se označují biopotraviny a které je ve vlastnictví státu, zná více než polovina spotřebitelů.