Restauraci Los v Oslu nemusíte hledat nijak složitě. Třetí ulice vpravo od zastávky Jiřího z Poděbrad je ta správná adresa. Za dveřmi se hostů ujímá milá obsluha, která je zavede až ke stolu, kde pro dokreslení atmosféry zapálí svíčku. A že je na co se dívat. Prostředí restaurace působí velmi útulně. Nábytek a obložení ze dřeva odstínu třešně dolaďují červené doplňky a do uší se line tichá, ale zajímavá hudba. Pak chybí už jen krok k tomu představit si za okny sněhovou vánici chladného severského Norska.
Lokace: Perunova 17, Praha 3
Typ:Skandinávská kuchyně
Fanoušci zdravějších jídel zastoupených rybím masem a mořskými plody si tuto restauraci jistě zamilují. Právě část jídelního lístku zaměřená na ryby a jiné mořské živočichy skýtá široký výběr, na který jen tak někde nenarazí. Stále však zbývá spousta prostoru i pro žaludky, které holdují spíše masu tmavému. Bohatý vinný lístek řazený dle jednotlivých vinic pak zážitek ze severské bašty jen dotvoří. Ale pozor, los se zde neservíruje.
Objednávka
- 100 g Tartar z lososa 119 Kč
- 200 g Norský rybí kastrůlek 198 Kč
- 200 g Vepřová panenka plněná slaninou a sýrem 195 Kč
- Šťouchané brambory s restovanou cibulkou 38 Kč
- Smažená zmrzlina s borůvkovou polevou 95 Kč
- 0,25 perlivá voda 28 Kč
Z ochutnávky přišel na řadu nejdříve lososový tataráček. Pohled, který napovídal, že jídlo bude báječné, opravdu nelhal. Lehká a svěží chuť na jemno připraveného lososa přinutí každého chtít věřit tomu, že ryby jsou opravdu velice zdravé. Předkrm se podává s křupavými rozpečenými toasty.
Norský kastrůlek, který představuje grilované kousky tresky a lososa s tomatovou rýží a zapečeným sýrem navrchu, dozásobí hosty restaurace jódem na dlouhou dobu dopředu. Jedná se o lehčí jídlo s nasládlou chutí, kterou mu dodají zapečená rajčata a rajčatová rýže. Pro výraznou chuť a vůni rybího masa je však vhodné tento pokrm doporučit těm, kteří mají ryby opravdu rádi.
O tom, že si na své přijdou i vyznavači těžšího tmavého masa, přesvědčila vepřová panenka. Nejprve se zdálo, že slaniny a sýra je v pokrmu příliš málo, brzy ale návštěvník jistě obrátí s tím, že chuť masa je tak dobrá, že dalších ingrediencí netřeba, takže čím méně, tím lépe. Domněnka je zcela oprávněná, neboť maso bylo krásně šťavnaté a měkké a dobře kořeněné pepřovým přelivem. Šťouchané brambory, které zde servírují ve stylu úhledné „bábovičky“, měly chuť jemnější. Restovaná cibulka prokáže žádoucí službu a dojem trošku zvýrazní.
Smažená zmrzlina možná v hostech restaurace vzbudí otázku, jak se kuchař s touto schizofrenní pochoutkou popere. Nakonec očividně dobře, neboť dobrá vanilková zmrzlina poctivé chuti drží na talíři svůj tvar díky měkké a sladké krustičce. Dezert, který svou roli sladké tečky splní na jedničku, je dozdoben šlehačkou s ořechy.
Obsluha a služby
Obsluha v restauraci je hbitá a velice příjemná. Zajímá se o pohodlí hosta a svým úsměvem ho vyloudí i na jeho tváři. V dolní části restaurace je tzv. Belgický klub s nabídkou 25 belgických piv. Pět druhů se točí z pípy, ostatní na hosty čekají v lahvích. Do budoucna plánuje restaurace rozšířit tento výběr na 40 druhů, čímž svůj sortiment zařadí na post toho největšího v celých Čechách. Spodní prostory mají vlastní bar a stejně oku lahodící prostředí jako ty vrchní. Jsou proto ideálním místem pro soukromé akce, oslavy a jiná setkání pro větší počet účastníků.
Restauraci můžete navštívit ve všední dny od 11:30 do jedné v noci. V sobotu je otevírací doba až od jedné hodiny po poledni a v neděli se zase zavírá s úderem půlnoci. Pokud tento nadšený popis interiéru nepřesvědčil některé nevěřící Tomáše, je možné jej posoudit prostřednictvím virtuální prohlídky umístěné na webových stránkách restaurace. Workoholici zase jistě ocení free WiFi připojení.
Hodnocení
Tato návštěva v sobě snoubila všechny příjemné vlastnosti gurmánského testování. Dobré a hezky servírované jídlo za přijatelné ceny, pěkné prostředí, klidná atmosféra a milá ochotná obsluha si zaslouží, abychom za Gurmána Losu v Oslu udělili všech pět hvězdiček.
Pět hvězdiček
– maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout. Další kritéria při hodnocení
Doporučujeme
V hodnocení Gurmána je nejvyšší meta, které mohou restaurace a kavárny dosáhnout, pět hvězdiček. Co jiného tedy doporučit, než právě pětihvězdičkové restaurace a kavárny. Přejít na seznam pětihvězdičkových restaurací a kaváren