Přemýšlíte o prodeji kopečkové či točené zmrzliny? Víme, co kontroluje inspekce

21. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrazili v letních měsících k prodejcům zmrzliny. Nestačili se divit. Téměř polovina pohořela.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce má v souvislosti s novou kompetencí kontrolovat provozovny společného stravování plně ruce práce. V letních měsících vyrazili inspektoři na specializovanou akci, během které se jim do hledáčku dostali prodejci kopečkové a točené zmrzliny.


Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Inspektoři prověřili celkem 89 cukráren a provozů rychlého občerstvení. U 41 provozoven kontrola potvrdila porušení právních předpisů (46 %), potvrzuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Čtěte také: 16 hříšníků, kterým potravinářská inspekce musela zavřít byznys

Pokulhávala hygiena, ale i kvalita

Cílem kontrol bylo zjistit, zda prodejci dodržují hygienické normy, zda není zmrzlina falšovaná a zda dochází ke správnému označení alergenů. V souvislosti s hygienou se inspektoři zabývali nevyhovujícími stavy výrobních zařízení, v některých případech chyběl přívod teplé vody a také opatření proti škůdcům.

Proč tam dávat mléčný, když tam můžu dát rostlinný tuk

Falšování zmrzliny má velký vliv na její cenu. Jak jinak si vysvětlit, že z 89 % byl tento prohřešek potvrzen. Ve zmrzlinách, které byly označeny jako mléčná, jogurtová, smetanová a podobně, byl mléčný tuk částečně nahrazen rostlinným. Na druhou stranu u zmrzlin kakaových nebo čokoládových byly ale požadavky splněny.

Mohlo by vás zaujmout: Kdo dělá nejlepší zmrzlinu? Inženýr ekonomie, novinářka a dopravní specialista

skoleni_8_1

Ze 40 odebraných vzorků zmrzlin nevyhovělo 6 vzorků (15%) pro nadlimitní přítomnost enterobakterií, které ukazuje na nezvládnutí hygieny výrobního procesu, popisuje další ze zjištění Kopřiva a dodává: Analýza naopak potvrdila u 30 odebraných vzorků dodržení bezpečnostních kritérií u listerie a salmonelly.

Označovat alergeny zmrzlinářům nejde

V žádné z kontrolovaných zmrzlin nebyla zjištěna přítomnost nepovolených barviv nebo překročení maximálního přípustného množství. Ale neznačení alergenů ve zmrzlině, jako jedno z nejzávažnějších provinění v této oblasti, bylo zaznamenáno u každého čtvrtého vzorku.

Fotogalerie: Podívejte se ke zmrzlinářům, kteří by mohli jít příkladem

Autor článku

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).