Státní zemědělská a potravinářská inspekce má v souvislosti s novou kompetencí kontrolovat provozovny společného stravování plně ruce práce. V letních měsících vyrazili inspektoři na specializovanou akci, během které se jim do hledáčku dostali prodejci kopečkové a točené zmrzliny.
Inspektoři prověřili celkem 89 cukráren a provozů rychlého občerstvení. U 41 provozoven kontrola potvrdila porušení právních předpisů (46 %),
potvrzuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Čtěte také: 16 hříšníků, kterým potravinářská inspekce musela zavřít byznys
Pokulhávala hygiena, ale i kvalita
Cílem kontrol bylo zjistit, zda prodejci dodržují hygienické normy, zda není zmrzlina falšovaná a zda dochází ke správnému označení alergenů. V souvislosti s hygienou se inspektoři zabývali nevyhovujícími stavy výrobních zařízení, v některých případech chyběl přívod teplé vody a také opatření proti škůdcům.
Proč tam dávat mléčný, když tam můžu dát rostlinný tuk
Falšování zmrzliny má velký vliv na její cenu. Jak jinak si vysvětlit, že z 89 % byl tento prohřešek potvrzen. Ve zmrzlinách, které byly označeny jako mléčná, jogurtová, smetanová a podobně, byl mléčný tuk částečně nahrazen rostlinným. Na druhou stranu u zmrzlin kakaových nebo čokoládových byly ale požadavky splněny.
Mohlo by vás zaujmout: Kdo dělá nejlepší zmrzlinu? Inženýr ekonomie, novinářka a dopravní specialista
Ze 40 odebraných vzorků zmrzlin nevyhovělo 6 vzorků (15%) pro nadlimitní přítomnost enterobakterií, které ukazuje na nezvládnutí hygieny výrobního procesu,
popisuje další ze zjištění Kopřiva a dodává: Analýza naopak potvrdila u 30 odebraných vzorků dodržení bezpečnostních kritérií u listerie a salmonelly.
Označovat alergeny zmrzlinářům nejde
V žádné z kontrolovaných zmrzlin nebyla zjištěna přítomnost nepovolených barviv nebo překročení maximálního přípustného množství. Ale neznačení alergenů ve zmrzlině, jako jedno z nejzávažnějších provinění v této oblasti, bylo zaznamenáno u každého čtvrtého vzorku.