Spletli jsme se oba. Úplně správně je to takhle:
Daňové výhody stravenek
Zaměstnavatel si může odečíst z daní až 55 procent hodnoty stravenky, kterou poskytne zaměstnanci; zbylých 45 procent obvykle doplácejí zaměstnanci sami – zaměstnavatel jim příslušnou částku strhává ze mzdy (samozřejmě ji ale může také doplácet ze svého, jako daňově neuznatelný náklad). Platí tu ale ještě jeden limit: daňově uznatelný příspěvek na stravování je zastropován sedmdesáti procenty z hodnoty stravného na pracovní cestě v délce pěti až dvanácti hodin. Částku určuje vyhláškou Ministerstvo práce a sociálních věcí, aktuálně dosahuje osmdesáti dvou korun. Maximální daňově uznatelný příspěvek na stravování tedy dělá 57,40 korun. Což odpovídá stravence v hodnotě 104 koruny na každý pracovní den nebo směnu.
Ale na těch 10 Kč trvám, protože takhle to vychází po započítání provizí (100 Kč stravenku zaměstnavatel kupuje za cca 106 Kč /5% provize + DPH z provize/, hospodský dostane cca 95 Kč), poštovné, administrativa s objednáním, distribucí, evidencí jak u zaměstnance, tak u hospodského. Oboje se nemůže projevit jinde, nežli v mzdě a ceně jídla. Takže odhadem, přesně to obecně vyčíslit nejde, je to těch 10 Kč.