Názor k článku Proč se restauracím (ne)vyplácí přijímat stravenky? od * - Spletli jsme se oba. Úplně správně je to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 7. 2016 16:01

    * (neregistrovaný)

    Spletli jsme se oba. Úplně správně je to takhle:

    Daňové výhody stravenek
    Zaměstnavatel si může odečíst z daní až 55 procent hodnoty stravenky, kterou poskytne zaměstnanci; zbylých 45 procent obvykle doplácejí zaměstnanci sami – zaměstnavatel jim příslušnou částku strhává ze mzdy (samozřejmě ji ale může také doplácet ze svého, jako daňově neuznatelný náklad). Platí tu ale ještě jeden limit: daňově uznatelný příspěvek na stravování je zastropován sedmdesáti procenty z hodnoty stravného na pracovní cestě v délce pěti až dvanácti hodin. Částku určuje vyhláškou Ministerstvo práce a sociálních věcí, aktuálně dosahuje osmdesáti dvou korun. Maximální daňově uznatelný příspěvek na stravování tedy dělá 57,40 korun. Což odpovídá stravence v hodnotě 104 koruny na každý pracovní den nebo směnu.

    Ale na těch 10 Kč trvám, protože takhle to vychází po započítání provizí (100 Kč stravenku zaměstnavatel kupuje za cca 106 Kč /5% provize + DPH z provize/, hospodský dostane cca 95 Kč), poštovné, administrativa s objednáním, distribucí, evidencí jak u zaměstnance, tak u hospodského. Oboje se nemůže projevit jinde, nežli v mzdě a ceně jídla. Takže odhadem, přesně to obecně vyčíslit nejde, je to těch 10 Kč.

    20. 7. 2016 17:09 redakčně upraveno, důvod: Nepovolený odkaz
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).