Doložit zdravotní způsobilost musí i prodejce balených potravin

15. 9. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Chcete doplnit svůj sortiment o balené potraviny? Pozor, přebíráte tak zodpovědnost za jejich bezpečnost a jakost. Navíc musíte zajistit zdravotní způsobilost zaměstnanců, kteří budou tyto potraviny prodávat.

Obchody s dárkovými předměty často doplňují svůj sortiment o rozmanité potraviny, jako jsou bonboniéry, čokoláda nebo třeba lázeňské oplatky, které bývají častým suvenýrem z České republiky. A právě tito obchodníci mohou být překvapeni ve chvíli, kdy je navštíví inspektor ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Proč? Vždyť například balení lázeňských oplatků je důkladné. Zboží je dodáváno v kartonech, každý kus k prodeji je zabalen v krabičce a ještě v dalším obalu, který chrání zboží a prodavač tedy není s potravinou v přímém kontaktu. A nejednou tu stojí inspektor, který žádá doložení zdravotního průkazu prodavače. Je to vůbec možné? Business server Podnikatel.cz to zjistil.

Na co je zaměřena kontrola České zemědělské a potravinářské inspekce?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje potraviny, suroviny k jejich výrobě, zemědělské a tabákové výrobky. Kompetence se vztahují jak na výrobu, skladování a přepravu, tak i na prodej.

Čtěte více: Podnikatel dělá své první krůčky

Cílem kontroly je ochrana spotřebitele před zdravotně závadnými potravinami, před potravinami, které jsou klamavě označené nebo jsou neznámého původu. Součástí kontroly je zjištění podmínek výroby a prodeje.

Při kontrole se zjišťuje zdravotní nezávadnost produktů, především pak dochází ke kontrole obsahu cizorodých látek v potravinách. Dále se kontroluje jakost potravin. Analyzuje se produkt z pohledu obsahu tuku, cukru, vlhkosti. Zvlášť se kontroluje správnost označení výrobku.

Inspekce může navštívit jakýkoli podnik, který se prodejem potravin zabývá, třeba i podnikatele, kteří mají potraviny jako doplňkový sortiment. Právní předpisy bohužel nerozlišují velikost provozovatele, říká Martina Šmídtová z oddělení komunikace SZPI. Podnikatelé, kteří potraviny prodávají, musí znát hned několik právních předpisů, které výrobu a distribuci potravin usměrňují.

Čtěte více: Pozor na klamání spotřebitele

Co je třeba znát?

Výrobu a distribuci potravin usměrňují především tyto právní normy:

  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
  • Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označovaní potravin a tabákových výrobků
  • Nařízení č. 178/2002 Sb., které stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva a zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin
  • Nařízení č. 852/2004 o hygieně potravin

Je kontrola prodejců balených potravin potřebná?

Prodávám balené potraviny, co musím dodržet?

V případě, že si podnikatel vybere prodej potravin pouze jako doplňkového zboží, bude pro něj důležitá zejména otázka skladování výrobku. Skladování potravinářského zboží musí být v souladu s podmínkami, které jsou uvedeny na obalu od výrobce. Prodejce musí zajistit skladování a prodej tak, aby nemohlo dojít k nežádoucí kontaminaci výrobku. Tím je myšleno, že výrobek nebude kontaminován jednak cizorodými látkami, škůdci, ale i třeba pachem od jiného nepotravinářského zboží. Právě toto je třeba mít na mysli při umístění výrobků jak ve skladu, tak i přímo v prodejně.

Čtěte více: Chci si založit prodejní stánek s občerstvením, jak na to?

Pokud by tedy podnikatel, který prodává dárkové zboží, přidal do nabídky také zmíněné lázeňské oplatky, bylo by nevhodné, aby byly v prodejně oplatky umístěny například poblíž vonných svíček.

Prodejce potravinářského zboží dále musí sledovat datum minimální trvanlivosti zboží. Není však vyloučeno, že zboží zůstane v prodeji po jeho uplynutí. Pokud datum uvedené na výrobku jako minimální trvanlivost uplyne, zboží můžete dále prodávat, ale musíte zákazníky informovat, že zboží je prošlé. Pokud umístíte informaci, že je zboží prošlé na viditelném místě, je vše v pořádku. Zákazník se může rozhodnout, zda zboží koupí za stávajících podmínek. Zřejmě se fakt, že je zboží prošlé, projeví i ve výši prodejní ceny.

Čtěte více: Nízká cena je zárukou vyššího prodeje, ale někdy naopak

Další skutečností, kterou nelze při prodeji potravin opomenout, je zdravotní způsobilost lidí, kteří s potravinami zacházejí. Podnikatel musí zajistit zdravotní způsobilost zaměstnanců, kteří se s potravinami při distribuci dostanou do styku.

Je nutný zdravotní průkaz zaměstnanců, kteří budou balené potraviny prodávat? Zdravotní průkazy nejsou vyžadovány žádným právním předpisem, říká Martina Šmídtová z oddělení komunikace SZPI. Zároveň dodává: Pravda je, že nejčastěji zdravotní způsobilost podnikatelé prokazují předložením zdravotních průkazů.

Čtěte více: Zdravotní prohlídky se zaměstnavateli prodraží

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).