Vláda na svém dnešním zasedání vyšla vstříc producentům sýrů. Schválila totiž nařízení, jež navazuje na předpis Evropské komise, který liberalizuje podmínky užití kaseinu a kaseinátů při výrobě sýrů. Značně se tak zjednoduší administrace k získání povolení pro jeho využití.
Producenti sýrů budou oproštění o část administrativy. Vláda totiž na dnešním zasedání schválila nařízení, které navazuje na předpis Evropské komise o liberalizaci kaseinu a kaseinátů. Použití tohoto proteinu, jež tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin, bylo dříve podmíněno značnými problémy při administraci povolení. Žadatelé museli například zdůvodňovat technologickou nezbytnost kaseinu v jejich výrobních postupech,
uvedl Petr Vorlíček, tiskový mluvčí ministerstva zemědělství.
Rozhodnutí vlády přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti producentů sýrů. V době současných potíží v mlékárenském sektoru to považuji za důležitý krok,
doplnil ministr zemědělství Petr Gandalovič a dodal, že nařízení zároveň zruší část povinností spojených s podáváním informací o použití kaseinu Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu.