Restaurace mají smůlu, do nižší sazby DPH nepřejdou

4. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Poslanci dnes potopili vládní návrh, který přeřazoval některé služby do nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Změna se měla dotknout služeb s vysokou hodnotou přidané lidské práce (například poskytovatelé stravovacích služeb, kadeřníci či opraváři). Možný přesun dohodl ještě během českého předsednictví tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Většině poslanců se na návrhu především nezamlouval jeho dopad na státní rozpočet, který ministr financí Eduard Janota vyčíslil na čtyři až pět miliard korun. Mně připadá v této souvislosti jako poněkud bláznivé, snižovat DPH v situaci, kdy nám chybějí finanční prostředky, komentoval Bohuslav Sobotka, místopředseda ČSSD.

S návrhem naopak souhlasili restauratéři, podle kterých mohl zákon pomoci zachovat pracovní místa a pomoci jim v provozu. Ke snížení cen většina restauratérů spíše nesáhne. I při současných cenách je situace mnoha z nich velmi napjatá, takže je pravděpodobnější, že se získané peníze budou snažit spíše investovat do svých lidí, surovin či třeba interiéru, uvedl již dříve pro server Podnikatel.cz Jan Kuklík, obchodní ředitel hotelu Omnia v Janských Lázních. Čtěte více: Restaurace by stravenky za nižší DPH obětovaly.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).