Přestože jsou Vánoce vnímány jako svátky rodinné, nemusí hotely a restaurace spoléhat pouze na turisty. Čím ale lidi zaujmout?
Čím dál tím víc lidí si uvědomuje, že Vánoce by měly být hlavně o klidu a pohodě. Místo náročných domácích příprav proto vyráží na štědrovečerní večeři do restaurací. Podniků, které na to reagují, už jsou v celé republice desítky. Za sváteční tabulí už lidé nemíří jen do hotelů, ale také do samostatných restaurací. Trend večeřet na Štědrý den mimo domov se rychle šíří,
říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. Některé podniky jsou tak oblíbené, že si ani nemohou dovolit na Štědrý večer zavřít. To platí třeba o restauraci v brněnském hotelu International, kde tradici štědrovečerních večeří drží už více než půl století.
Zatímco dříve tvořili sváteční klientelu výhradně cizinci a Češi bývali spíše výjimkou, dnes už se poměr začíná vyrovnávat. Letos už budeme vánoční menu připravovat poosmé. Vánoční večeři si u nás povětšinou dávají turisté, ale také tuzemské spřátelené páry. Odhaduji, že každý rok přijde zhruba o 15 procent Čechů více,
komentuje Marek Holer, generální manažer pražského Como Restaurant & Café. Ještě o rok delší tradici vánočních večeří mají v restauraci Piano Nobile na středočeském Chateau Mcely. Za těch 9 let vidíme vzestup zájmu o trávení celých Vánoc v pohodlí a se vším servisem, včetně nazdobeného stromku přímo v pokoji. Řada hostů ráda přijede jen na štědrovečerní večeři či sváteční oběd v průběhu všech tří svátečních dnů. Jezdí páry různých věkových kategorií i rodiny s dětmi a za ta léta už máme pravidelné vánoční hosty,
uvádí PR manažerka podniku Eva Plchová a dodává, že ve Mcelích na Vánoce převažují Češi.
Protože je poptávka skutečně vysoká, některé restaurace přijímají rezervace s několikaměsíčním předstihem. Pražský hotel Adria eviduje objednávky už od srpna, hotel Intercontinental bývá už v říjnu vyprodaný. Aby měli manažeři podniků jistotu, většinou po zákaznících požadují nejen rezervaci, ale výjimkou není ani předchozí platba. Hosté si musí i dopředu zaplatit, bez toho rezervaci nepotvrzujeme,
říká Martin Kolář, Sales & Marketing manažer restaurace Art Nouveau.
Vedle kapra se servírují i šneci nebo divočina
Na štědrovečerním menu nesmí chybět česká klasika v podobě kapra s bramborovým salátem. Mnohé restaurace ale nabízí několik variant sváteční večeře. Hosté si mohou kromě klasické české tabule vybrat i ze specialit mezinárodní kuchyně. Počet Čechů, kteří chtějí změnu a vyhledávají gurmánské zážitky, totiž stále roste. Velmi oblíbené jsou bufety, na které sází třeba v COMO Restaurant & Café. Takto tam bude sestavené letošní vánoční menu:
Předkrmy:
- Kalifornská rolka se surimi a avokádem
- Telecí tonnato s tuňákovou majonézou
- Buvolí mozzarella s rajčaty s bazalkovým pestem
- Tradiční vánoční bramborový salát
- Výběr evropských sýrů s domácími kompoty
- Cizrnový hummus s křupavým pita chlebem
- Vánoční paštika s brusinkovým kompotem
- Salát z čerstvé zeleniny s bylinkovým dresinkem
Polévka:
- Tradiční vánoční rybí polévka s bylinkovými krutony
Hlavní chody:
- Pošírovaná treska s fenyklem v pomerančové omáčce
- Pomalu pečená vepřová panenka s povidlovou omáčkou
- Hovězí guláš vařený na tmavém pivě
- Pečená krůtí prsa s vánoční nádivkou
- Smažený vánoční třeboňský kapr
- Bramborové gnocchi s rajčatovou omáčkou, bazalkou a parmazánem
- Špenátové lasagne s omáčkou ze sýra taleggio
- Pečené brambory na česneku s rozmarýnem
- Smažené cibulové kroužky
- Dušena rýže
- Výběr grilované zeleniny
Dezerty:
- Výběr českého vánočního pečiva
- Míša řezy s tvarohem a čokoládou
- Jablečný závin s rozinkami a ořechy
- Italské panettone
- Čokoládové brownies
- Ananasové carpaccio
Na Štědrý večer servírujeme pětichodové menu, hosté mají na výběr mezi klasikou v podobě smaženého třeboňského kapra a bramborového salátu a něčím výjimečným pro ty, kteří nelpí na kaprovi a rádi zkusí něco nového. Letos si šéfkuchař Michal Novák jako alternativu připravil zauzený a pečený kančí hřbet, bramboro-oříškové pyré s červenou řepou a jalovcovou redukcí,
sdělila Lenka Szotkowska, marketingová specialistka pražského hotelu Adria.
Velmi často se na jídelních lístcích objevují šneci, tradiční vánoční jídlo české chudiny, ale také houbový kuba nebo různé druhy ryb. To ale mluvíme o štědrovečerní nabídce. Řada restaurací má 24. prosince otevřeno jen v době obědů a před setměním zavírá. Pak musí být nabídka přeci jen trochu jiná. Zatímco čočku s vejcem a tradiční rybí polévku si lidé v restauraci s chutí dají, na smaženého kapra s bramborovým salátem vydrží domů na večeři. Kapr proto na vánočním jídelníčku nemá moc velký ohlas. Je to prakticky neprodejné,
komentuje svou zkušenost Marek Bešta, vedoucí plzeňské restaurace U Salzmannů. Na restauračních stolech ale v žádném případě nesmí chybět vánoční cukroví.
Ceny štědrovečerních menu se liší podnik od podniku. Často jsou ale několikanásobně vyšší než jindy během roku. Podle restauratérů jsou lidé na svátky ochotni zaplatit víc, navíc se často jedná o hosty ze střední a vyšší vrstvy. V dnešním shonu hosté ocení, že část nebo veškeré starosti s přípravami a vařením mohou přenechat na nás a prostě si jen užijí sváteční chvíle se svými nejbližšími. Týká se to zejména vytížených pracujících maminek,
tvrdí Eva Plchová ze Chateau Mcely. Restauratéři často považují vánoční menu za vrchol, proto patří štědrovečerní večeře k těm vůbec nejúspěšnějším gastronomickým akcím. Vnímáme závěr roku, advent, Vánoce a následně tematický výpravný Silvestr jako vyvrcholení sezóny, kdy se za celý tým snažíme pro hosty připravit to nejlepší, co umíme,
dodává Eva Plchová.
Zkuste pozvat hosty na Vánoce aspoň na oběd
Provozovatelé restaurací zjistili, že nabídnout na Štědrý večer něco speciálního je velice výhodné. Otevřených podniků je stále málo a poptávka běžně převyšuje nabídku. Večeřet na Štědrý večer mimo domov rozhodně nejsou zvyklí jen Pražané a návštěvníci metropole. Otevření podniku by měli zvážit i podnikatelé v turistických lokalitách a všech větších městech. Pokud to letos udělají poprvé, měli by o tom dát co nejhlasitěji vědět. V případě, že se jako štědrovečerní hostitelé osvědčí, mohou v dalších letech počítat s prudce rostoucí poptávkou. To potvrzují i zkušenosti majitelů brněnského hotelu Myslivna. Poprvé tam na Štědrý večer v roce 2007 přišlo 16 hostů, teď už se všichni zájemci do restaurace pro 120 hostů ani nevejdou a jsou odmítáni.
Šanci oslovit novou klientelu mají letos například restauratéři ze Znojma a okolí. Tam jsou lidé zvyklí chodit na štědrovečerní večeři do hotelu Premium. Ten ovšem tentokrát z důvodu kompletní rekonstrukce zůstane zavřený. Jeho generální manažer Martin Chvátal ale potvrdil, že příští rok se k tradici štědrovečerního menu opět vrátí.
Že by otevření restaurace o svátcích bylo zbytečné, to vůbec nepřipadá v úvahu ani u podniků, které na Štědrý den vaří jen v poledne nebo až na první a druhý svátek vánoční. Někteří lidé se naučili chodit na vánoční obědy. Poměrně běžně na ně chodí muži se svými dětmi, kteří opouští domácnosti v době, kdy ženy dokončují úklid a další nezbytné přípravy na slavnostní večer. K nám už léta chodí takzvaný vánoční štamgast. Přivede své sourozence a vždycky si objednají šneky. Pak je zase celý rok nevidíme,
popsal serveru Vitalia.cz Otakar Buďárek z restaurace Parnas. 25. a 26. prosince nabízíme brunch, o který je veliký zájem. Trh v malých městech neznám, ale ve velkých to musí fungovat,
říká zase Radek Jůn, Assistant Director of Food & Beverage hotelu Intercontinental.
A najdou se samozřejmě i podniky, které otevřou až po štědrovečerní večeři. Letos budeme otevírat až večer pro stálé hosty a vařit nebudeme. Nemám pocit, že by se to vyplatilo,
říká Jiří Ponikelský z královéhradecké restaurace Satchmo.