Pro polohu restaurace U krále Václava v Lysé nad Labem platí to samé, jako pro nedalekou restauraci U Bílé labutě, kterou již business server Podnikatel.cz v rubrice Gurmán hodnotil. Je kousek od náměstí, pár kroků od výstaviště a na nádraží co by kamenem dohodil. Zatímco někteří místní nedají dopustit na restauraci U Bílé labutě, případně na Klub Gurmán na Náměstí Bedřicha Hrozného, jiní považují právě restauraci U krále Václava za tu nejlepší v Lysé, za místo, kde se lze nejlépe najíst. Čtěte více: Oběd do 100 mezi starými fotografiemi nebo parožím
Lokace: Lysá nad Labem, Masarykova 218/38
Typ: Česká a mezinárodní kuchyně
Přitom šuškanda je zřejmě v Lysé to nejlepší doporučení. Internetové stránky restaurace U krále Václava nemá, ostatně stejně jako U Bílé labutě a Klub Gurmán, jídelní lístek i ceny je tedy možné nastudovat až na místě.
Hody, hody…
Prvním překvapením je interiér restaurace. Z venku nevypadá podlouhlá budova nijak nápadně, interiér je ale pěkný – trámy, krb s kovanou mříží, dřevěné stoly a židle, stylová keramika rozmístěná na policích. Není to nijak přeplácané a na pohled i k jídlu velmi příjemné. Navíc stůl pro asi dvacítku lidí, který jsme si objednali, připravil personál na délku uprostřed místnosti, střídmě ho dekoroval, a tak si celá naše skupina mohla lehce připadat jako v hradní hodovní síni. A v tomto stylu začít debužírovat.
Jídelní lístek není nijak rozsáhlý a při konzumaci jsme si ověřili, že díky tomu může kuchař používat čerstvé suroviny. Host se v něm také alespoň rychle zorientuje. Vedle předkrmů a nabídky jídel z různých druhů mas (včetně steaků) a ryb (sladkovodních i mořských) jsou v něm těstoviny, saláty i bezmasá jídla nebo speciality na objednávku s denním předstihem. Nechybí nabídka dvou polévek (z nichž jedna je klasická česnečka) a dezertů (kde zase nezapomněli na lívance).
Jakou preferujete kuchyni?
Při takovém počtu lidí jsme z jídelního lístku vyzkoušeli opravdu ledacos. Salát s kuřetem a bylinkovou bagetou i řecký salát. Čtěte více: Severočeský Jirkov překvapil skvělým menu řecké restaurace
Ochutnali jsme také kuře se šunkou a broskví s pořádnou porcí rýže. Obalovaný smažený sýr s hranolkami, který připravili i přesto, že ho neměli v jídelním lístku. Gratinovanou brokolici se sýrem s hranolkami i americkými brambory. Candáta i steak pohledně servírovaný se sherry rajčátky pečenými i s větvičkou. Čtěte více: Jo když on to kuchař asi spletl…
Otestovali jsme také masový špíz servírovaný na speciálním kovaném závěsu a tlusté jehle. Medovník, který si moje spolustolovnice objednala hned dvakrát, jak jí chutnal. Ledovou kávu s obrovskou čepicí šlehačky, caffe latte, espresso i espresso lungo. Vína z Templářských sklepů i Metaxu, točené pivo a nesčetně nealko nápojů – vod, džusů i nealkoholických piv. A další a další. Čtěte více: Čím v létě překvapit obchodního partnera? Nabídněte mu frappé
Vyzkoušeno: Co podnikatelům může restaurace nabídnout?
Parkování: bezproblémové, kdekoliv v okolíWiFi: ne
Kouření: ano i ne
Platba kartou: ano
Vhodné pro obchodní schůzku: jednoznačně ano, restaurace se osvědčila pro větší společnost i dobrým jídlem
Výhrady k jídlu jsem kolem stolu zaznamenala jen výjimečně. Kdosi prý neměl dost dobře připraveného lososa. Zrovna ke svému výběru mám však výhrady hned dvě. Gratinovaná brokolice se sýrem totiž nebyla gratinovaná, tedy zapečená, ale uvařená a politá sýrovou omáčkou. A espresso mi přistálo na stole hodně vlažné, téměř studené. U obého je to škoda, protože brokolice byla čerstvá a dobrá, i espresso by si chuťově zasloužilo pochvalu. To, že americké brambory nebyly vůbec slané, nepočítám, protože trochu si je na stole podle chuti dosolit je rozhodně menší zlo, než je dostat přesolené. Zase ale kvituji, že se mě servírka při objednávce Metaxy (kterou zde mají pětihvězdičkovou) zeptala, chci-li ji na led nebo čistou bez ledu.
Cenově se jídla dost liší podle toho, z jakých jsou surovin. Cenově se vešel asi do 250 korun ten, kdo volil bezmasá jídla nebo saláty, ale včetně příloh, nealko nápojů, kávy a digestivu.
Obsluha na jedničku
Personál si vůbec zaslouží pochvalu. Milá usměvavá obsluha kolem nás statečně kmitala, i když se jí pletli pod nohy děti i dospělí, i když o ní občas možná brnkla bublina z bublifuku, který byl ten den zrovna v naší skupině dětským hitem. V restauraci se navíc nekouřilo, takže tu neměly potíže nejen děti, ale ani těhotné ženy. Hudba hrála jen tak hlasitě, aby byla příjemná a nerušila hovor. Jak se tedy ukázalo i pro větší společnost lze restauraci, otevřenou denně od 10 do 22 hodin a disponující i venkovní zahrádkou, doporučit.
Restauraci U krále Václava v Lysé nad Labem nakonec udělujeme čtyři Gurmánské hvězdičky, a to skoro jen kvůli chladné kávě a gratinování. Jinak totiž předčila naše očekávání a v pomyslném žebříčku dosud hodnocených restaurací zaujala první místo.
Čtyři hvězdičky – v rámci hodnocení se jedná o nadstandardní zisk hvězdiček. Vyjadřuje, že ačkoliv je sledovaná restaurace/kavárna ve své kategorii na nadstandardní úrovni, je u ní stále zjevný potenciál ke zlepšení, hodnotitelé zaznamenali drobné, ačkoliv nijak závažné, nedostatky.