Pravidelné kontroly hygieniků ve stravovacích zařízeních stále naráží na nedostatky v uvádění přítomnosti alergenů. Tuto povinnost mají restauratéři od 13. prosince roku 2014. Jak pro sesterský server Vitalia.cz prozradil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta, zákazníkovi se informace musí dostat, aniž by se sám musel tázat, kde je získá. Za splnění povinnosti nelze považovat situaci, kdy je tato informace poskytnuta až na výslovnou žádost spotřebitele. Ten musí být minimálně dopředu jasným způsobem informován o tom, kde informaci o případné přítomnosti alergenů v provozovně stravovacích služeb obdrží.
Čtěte také na serveru Vitalia.cz: Restaurace nezvládají povinnost uvádět alergeny v jídle
Informovat o alergenech lze několika způsoby
O možnostech informování o přítomnosti alergenů informuje manuál Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
1. Poskytnutí informací o alergenech na vyžádání spotřebitele
Nejjednodušším způsobem, jak požadavky naplnit, je, že v jídelním lístku či na nabídkové tabuli restauratér uvede, že spotřebitel má možnost vyžádat si informace o výskytu alergenů v pokrmech u obsluhy. Následné informace pak může personál sdělit pouze ústně.
V jídelním lístku může být napsáno například:
- „Informace o výskytu konkrétních alergenů v pokrmu žádejte u obsluhy.“
Prosím, upozorněte obsluhu na jakoukoli potravinovou alergii před objednáním pokrmu.
- „Informace o výskytu konkrétních alergenů v pokrmech naleznete formou číselných kódů v jídelním lístku.“
2. Možné způsoby písemné deklarace o výskytu konkrétních alergenních látek v pokrmech
Jednotlivé alergeny mohou být v jídelním lístku či nabídkové tabuli uvedeny:
A. Jako výčet alergenních látek za slovem „obsahuje. Například: Kuřecí závitek (obsahuje alergeny: vlašské ořechy)
V jídelníčcích lze výčet alergenů uvozených slovem „obsahuje“ vypsat pomocí číselných nebo písmenných kódů. Je to však možné pouze za předpokladu, že:
- spotřebitel na viditelném místě obdrží informaci, že konkrétní alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech jsou na jídelním lístku označeny formou číselných kódů.
- v rámci jídelníčku či jiné nabídky budou tyto číselné kódy vysvětleny a v označování bude zřejmá, srozumitelná a jednoznačná provázanost mezi číselným nebo písemným kódem a názvem alergenní látky.
B. V názvu pokrmu
Pokud už název pokrmu obsahuje alergen, nemusí se uvádět znovu se složením nebo za slovem “obsahuje”. Například: Krůtí maso s omáčkou s vlašskými ořechy.
Restaurace už následně nemusí uvádět, že tento pokrm obsahuje alergen vlašské ořechy. Pokud však obsahuje jiné alergeny, musí být samozřejmě uvedeny.
C. V seznamu složek
Seznam složek pokrmu nepatří mezi povinné údaje, jestliže ho však restauratér nabízí, musí splnit náležitosti dané zákonem. Jedná se především o to, aby byl název alergenu ve složení jednoznačně odlišen od ostatních složek (např. tučným typem či stylem písma, barvou pozadí apod.).
Psali jsme dříve: Vaříte v hospodě z vajec či dalších alergenů? Čtěte, jak o tom musíte informovat
Podívejte se, jak restaurace značí alergeny v jídlech
Seznam potravinových alergenů podléhající označování
(dle nařízení 1169/11 EU)
- Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
- Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich