Plošný zákaz kouření v restauracích by považovalo 71 procent provozovatelů restaurací za zásah do svobody podnikání. Třetina provozovatelů kuřáckých restaurací a čtvrtina restaurací s kombinovaným režimem (tedy s oddělenou částí pro kuřáky a nekuřáky) tvrdí, že by při plošném zákazu kouření ukončili podnikání v restauračním byznyse a propustili zaměstnance. S plošným zákazem kouření přitom nesouhlasí bezmála 60 procent provozovatelů restaurací. Vyplývá to z průzkumu Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) a Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) k připravované novele „protikuřáckého zákona“ (zákona č. 379/2005 Sb., v platném znění), který se uskutečnil na vzorku 750 majitelů a vedoucích restaurací v Česku.
Podnikatelé sice považují novelu zákona za nutnou, plošný zákaz kouření však odmítají. Zákon tak, jak byl přijat, vyhovuje svému účelu, umožňuje nekuřákům, aby navštěvovali restaurace, kde se nekouří a naopak. Navíc se potvrzuje náš argument, že případný plošný zákaz kouření by byl ze strany podnikatelů vnímán jako nepřijatelný zásah do svobody podnikání. Na druhou stranu je nutné k novele přistoupit a zpřesnit určité detaily, jako třeba přesná definice stavebně oddělených prostor, rozhodně se mi však zdá spíše jako populismus některých politiků, měnit zásadně systém, který jasně prokázal, že je funkční a založený na tržních principech,
tvrdí prezident AHR ČR Václav Stárek. Výzkum také ukázal procentuální rozložení kuřáckých, nekuřáckých a kombinovaných provozoven, kde se podává jídlo. Kuřáckých je 30 procent restaurací, 21 procent nekuřáckých a 49 procent provozoven má prostory pro kuřáky i nekuřáky.
Další diskuze o změně zákona, který se za rok účinnosti v praxi osvědčil, je jen dalším krokem k likvidaci podnikání v pohostinství. Přímým dopadem by byl rovněž úbytek pracovních míst a další zvyšování nezaměstnanosti v oboru,
dodává kriticky Pavel Hlinka, viceprezident SOCR ČR pro cestovní ruch.