Nejhorší čas teprve přijde. Tedy hlavně pro hospodské. Zatím ještě si lze odskočit ven na cigaretu, i když je to nepříjemné. Až ale začnou mrazy a plískanice, lidé raději zůstanou doma, sejdou se s přáteli a nakoupí levnější pivo a alkohol v obchodech a dost pravděpodobně i jídlo. Sice není nad točené, ale kdo by chodil tam, kde mu omezují svobodu?
Tržní síly pak zajistí během několika let stabilní počet hospod, restaurací a barů, které uživí nekuřáci. Vesnické hospody pak budou mizet houfně. Anebo počty hostů a tedy i zisky budou sezónně velmi kolísat. Řešení vidím ve zmírnění protikuřáckého zákona v tom smyslu, že se povolí oddělené bezobsluhové vnitřní prostory pro kuřáky, bary, kde se nepodává jídlo, by pak bylo nejlépe vyjmout úplně. Vím, nestane se to, ale bude to znamenat propad příjmů státní kasy a růst "blbé nálady".
Ale třeba se mýlím. Počkejme a uvidíme.