Do České republiky míří další americké koncepty. Představeny byly na Franchise Days Prague/FrAMchise Day 2013, mezinárodní konferenční přehlídce franšízingových značek a nízkorizikových příležitostí. Češi tak už brzy budou moci vyzkoušet třeba věrnostní kartu značky FlexKom, která funguje v každém obchodě světa a nabízí slevy i čerpání hotovosti. Mezi nejoblíbenější americké koncepty ale patří ty, které jsou založeny na gastronomii. Po fastfoodových řetězcích, kavárnách a restauracích se proto ve středoevropském regionu chystá prosadit i Cold Stone Creamery, řetězec cukráren nabízející především zmrzlinu a s ní spojené produkty.
Byznysmeni ze zámoří mají s franšízingem dlouhodobé zkušenosti. Tento typ podnikání vznikl zhruba před 150 lety právě na území Spojených států amerických a dnes tvoří jeden z pilířů ekonomiky, bez kterého se USA nejsou možné obejít. Více než polovina amerických příjmů z obchodu a služeb plyne právě z franšízových společností. Franšízing využívá 750 000 amerických firem ze 70 různých segmentů výroby a služeb. Nejvíce se jich profiluje v rámci rychlého občerstvení. Dlouho byl nejsilnější značkou hamburgerový řetězec McDonald's, který ale v nedávné době z první příčky odsunul SUBWAY. Koncept sendwičových restaurací se stal nejrychleji rostoucí franšízovou značkou na světě. Server Podnikatel.cz o tom informoval v článku: Nejhodnotnější značkou mezi fast foody je SUBWAY
Amerika, to jsou velké porce, cukr a friendly atmosféra v podniku. Právě tímto chce zmrzlinářský řetězec oslovit i zákazníky v České republice.
Podle statistických informací se v USA každou osmou minutu otevře jedna franšízingová obchodní jednotka. Každý sedmý člověk v soukromém sektoru pak pracuje pro některou franšízingovou společnost. Franšízing se stal přirozenou součástí americké podnikatelské kultury. Bez nadsázky se dá říci, že mnoha malým i větším podnikatelům zajistil prosperitu a naplnění amerického snu, tedy úspěšného podnikání a pohodlného života. Vždyť podle Franchise World Magazine je úspěšnost pětiletého franšízingového podnikání 92 %, zatímco úspěšnost individuálního podnikání je pouze 23 %. Na 40 bankrotů individuálního podnikání připadá v USA aktuálně pouze jeden bankrot franšízy.
Mnoho amerických franšízorů dnes hledá možnosti, jak expandovat na dosud málo franšízingem obsazená teritoria s koupěschopnými zákazníky. A Česká republika mezi ně rozhodně patří. Na tuzemském trhu působí zhruba 200 konceptů, některé jsou zahraniční, jiné už ryze české. Nejstarší českou franšízou je AAA Radiotaxi, která vznikla už v roce 1990.
Kdo chce krávu dojit, musí ji i krmit
Americké koncepty v České republice nabízejí nové a zajímavé příležitosti formou celoplošné republikové franšízingové master-licence, případně takzvané unit-licence pro samostatné obchodní jednotky pro lokality v Česku. Franšízingový poskytovatel svým franšízingovým příjemcům poskytuje právo, a zároveň jim ukládá povinnost, provozovat jeho obchodní činnost v souladu s jeho koncepcí odbytu, včetně používání jeho know-how a obchodních a technických postupů a k tomu užívat jeho obchodní jméno nebo ochrannou známku. Právě toto právo se označuje jako franšízingová licence nebo franšíza. Známé značky a silné zázemí mateřské společnosti sice mohou naznačovat, že nově otevřená franšíza bude mít úspěch, ale tak jednoduché to není. I franšízing má svá slabší místa a navíc platí pořekadlo amerických kovbojů: „Kdo chce krávu dojit, musí ji i krmit.“
Důkazem promyšlené a fungující strategie je řetězec cukráren Cold Stone Creamery. Společnost byla založena v roce 1988 Susan a Donaldem Sutherlandovými v Tempe, města na okraji arizonského Phoenixu. Zmrzlina je připravována každý den čerstvá přímo na provozovně a s různými ingrediencemi je na přání zákazníka míchána před jeho očima na ledové mramorové desce. Odtud plyne název Cold Stone Creamery. Koncept je velmi oblíbený pro svou kvalitu nabízeného zboží, ale také typickou americkou show, která se za pultem odehrává. Vše je založeno na myšlence Happy people make people happy. Z malé rodinné firmy se i díky tomu stal úspěšný řetězec provozující už více než 1500 cukráren ve 23 zemích světa.
Značka je nyní vlastněna a provozována společností Kahala LLC a chce expandovat do České republiky. Kahala LLC je jedním z největších hráčů na poli franšízingu nejen v USA, ale i v celosvětovém měřítku. Teď chce své obchodní aktivity rozjet v kontinentální Evropě. Dosud totiž působí jen v Turecku a na Kypru. Přestože společnost předpokládá se svým konceptem Cold Stone Creamery úspěch, vstup na zdejší trh nebude nijak hektický. Nejprve je pro nás důležité naučit se rozumět zdejšímu trhu. Musíme být schopni dobře představit značku a všechny naše produkty. Při zavádění značky na neznámý trh jsme vždy opatrní, protože místní kultury se od sebe liší a je nutné vnímat rozdíly. Například u jídla je rozhodujícím faktorem chuť. Už vím, že v České republice jsou tradičně oblíbené některé příchutě zmrzliny, které lidé stále vyžadují. Budeme na úpravě a rozvoji nabídky pracovat s našimi franšízory,
říká Eddy Jimenez, který přijel značku Cold Stone Creamery do České republiky představit a hlavně s ní oslovit nové spolupracovníky.
Evropský franšízing má jiná pravidla než ten americký
Do České republiky firma vstoupí zcela jinak, než je tomu při rozšiřování v USA. Zatímco tam je zvykem, že obchodníci zakládají zcela nové společnosti na výzvu držitele licence, v Česku se hledá už zavedená společnost se zázemím a zkušenostmi. Ta se stane takzvaným master-franšízantem. Nalezení strategického partnera je pro nás velice důležité. Až poté, co takového najdeme, bude možné prohlásit, že budeme na novém trhu úspěšní. Nemůžeme se spoléhat jen na výsledky dalších amerických značek, kterým se v Česku nebo jinde ve světě daří. Nabízí totiž jiné produkty a my musíme mít trh zmapovaný a dobře ošetřený z našeho vlastního pohledu. V tom nám pomůže právě master-franšízant,
vysvětluje Eddy Jimenez. Datum zahájení prodeje je tedy zatím neznámé a závisí na rychlosti nalezení vhodného partnera.
Strategický partner musí na začátek počítat s nemalou investicí. Z toho důvodu je vhodné, aby to byla zavedená firma s potřebnou infrastrukturou. Ta je pak ohodnocena poskytovatelem franšízy a automaticky snižuje vstupní náklady. Právě proto hledáme společnost, která už je etablovaná a má jisté zázemí. Počáteční finanční zátěž to pak bude eliminovat na obou stranách,
vysvětluje Eddy Jimenez. Jedním z problémů růstu franšízingu v České republice je nedostatečná kapitálová vybavenost. Tu mohou pomoci vyřešit privátní banky, které stát podpoří samostatnými rozvojovými fondy a zárukami. Banky k tomu, aby se do tohoto oboru financování pustily, většinou potřebují, aby byl franšízing uznaný státem. Franšízing jako takový ale české právo doposud vůbec nezná,
komentoval aktuální situaci pro Franchise Days Prague / FrAMchise Day 2013 Jiří Ctibor, advokát a právní specialista Českého institutu pro franšízing pro vytvoření legislativního rámce franšízingu.
Master-franšízant bude podle pokynů mateřské společnosti rozvíjet značku a postupně bude také moci rozšiřovat své aktivity nabalováním dalších sub-franšízantů. Ti už budou do společného byznysu vstupovat pouze jako příjemci. Prakticky dostanou možnost převzít si „firmu na klíč“. Nabízíme a na začátku i požadujeme dodržování našeho know-how. Jsme ale také velice flexibilní a otevření novým nápadům. Mnoho zajímavých myšlenek, které používáme, vzešlo právě od našich partnerů. Například mohou navrhovat produkty specializované na zdejší poptávku,
říká Eddy Jimenez, zástupce značky Cold Stone Creamery.
O předpokládaných ziscích a výhledech firma zatím mluvit nechce. Je si ale jistá, že načasování proniknutí na český trh je perfektní. Nároky zákazníků na kvalitu produktů se zvyšují, trh už je dostatečně sofistikovaný. Důkazem toho jsou ostatní prosperující značky.
Riziko poškození značky vyvažuje efektivita růstu
Nejčastěji se podnikatelé rozhodují pro franšízing z důvodu potřeby co nejrychleji a nejefektivněji proniknout na nový trh. Místo tradičních překupníků a odběratelů, které může ovlivňovat konkurence, si vytváří síť partnerů, jež sice zcela ovládat nemohou, ale oni jsou jim přesto zavázáni. Podnikatel se pro franšízing obvykle rozhoduje také tehdy, pokud chce zvýšit odbyt svých produktů, ale nechce nebo nemůže financovat budování a provoz dalších prodejních jednotek. Franšízanti proto musí počítat se vstupní investicí v podobě kapitálu, času a vyvíjení úsilí k růstu značky a jejího zakladatele. Není totiž možné předpokládat profit jen na základě předprodávání zavedené značky. Pro tyto účely slouží už zmínění překupníci a běžní odběratelé.
Bohužel se objevují případy, kdy dochází ke zneužití franšízingu. Někteří podnikatelé nabízejí nehotové a nevyzkoušené projekty a nedokáží zájemcům o licence poskytnout dostatečné zázemí. Někdy také dochází k bezinformacím a přehnaným slibům. Proto se v České republice mluví o nutnosti zavedení takzvané předsmluvní informační povinnosti. Poučeni z historie franšízingu v evropských zemích a v USA navrhujeme zákonem upravit povinnost poskytovatele franšízy ještě před uzavřením smlouvy sdělit příjemci franšízy pravdivě a přehledně základní údaje týkající se franšízy a obsah podstatných ujednání franšízingové smlouvy. To by mělo zajistit, aby zájemci o franšízu měli k dispozici relevantní informace o tom, co si ve franšízingovém balíku vlastně kupují a mohli se lépe a kvalifikovaněji rozhodnout, zda do dlouhodobého obchodního vztahu vstoupí,
doplňuje advokát Jiří Ctibor.