Zůstala jsem doma s poloprázdnou ledničkou. Rozhodla jsem se proto, že otestuji další možnosti dovozu jídla domů. Business server Podnikatel.cz již se jednou dovozu jídla věnoval – nutno konstatovat, že tehdy s výsledkem spíše rozpačitým. Čtěte více: Rozvoz jídel, aneb jak jsem se nenajedla
Moje zkušenost je tentokrát mnohem lepší. Nicméně musím podotknout, že se týká jen rozvozu po Praze. Objednávala jsem z Prahy 2.
Raději ke zdroji
Při surfování na internetu mi jako první padla do oka webová stránka www.jidlo-domu.cz, která na první pohled vypadala jako stránka, kde si lze objednat z různých restaurací a z různých typů kuchyní. Při podrobnějším zkoumání se ale ukázalo, že nabídka až tak široká není – americká pizza, hamburgery, japonská kuchyně… Nic moc jsem si nevybrala a navíc si řekla, proč využít zprostředkovatele, když můžu rovnou ke zdroji.Sushi Express
Jedna z restaurací v nabídce zmíněného serveru je Sushi Point. Ten má svoji vlastní dovozovou službu – Sushi Express. Objednávka je velmi jednoduchá. Na webu www.sushi-point.cz mají jídelní lístek, ze kterého lze vybírat jídla k dovozu domů nebo do kanceláře. Stačí si vybrat a zavolat na příslušné mobilní číslo. Dovolala jsem se na podruhé (jednou bylo obsazeno). Stačí nahlásit adresu, telefonní číslo, objednávku. Při objednávce do 990 korun je nutné zaplatit 140 korun za dopravu, na což mě pracovník Sushi Pointu na telefonu upozornil. Objednala jsem si ve všední den zhruba ve 13.15 hodin, na webu je uvedená doba dodání do 75 minut.
Objednávka:
- Misoshiru – polévka z řasy wakame (90 Kč),
- Maki sushi s uzeným lososem a jarní cibulkou (6 kusů za 170 Kč),
- Mangové košíčky – rýžový dezert s mango přelivem v palmovém listu (3 kusy za 120 Kč).
Svoje jídlo jsem měla na stole za necelou půlhodinku (rychlost ale možná vychází i z toho, že mám jeden Sushi Point doslova za rohem a další za dvěma rohy). Zavolali mi, že mám jídlo před domem, zaplatila jsem a dostala dvě papírové tašky s teplou polévkou, sushi v pěkné krabičce s dostatkem wasabi (což je japonský zelený křen), marinovaného zázvoru i sojové omáčky, moučník ozdobený mochyní (malý oranžový kulatý plod v lůžku z nazelenalých suchých listů). Přibalený byl účet na 520 korun (cena jídla plus 140 korun za dovoz) i moje objednávka, dvoje jídelní hůlky a dva ubrousky.
Umíte jíst hůlkami?
Ačkoliv je jídlo v plastových obalech, jsou velmi vkusné a jídlo jsem tedy nemusela přendávat na talíř (plus: po takovém obědě nezůstane nádobí, mínus: zůstane ale hodně odpadu). Polévka byla teplá zrovna tak k jídlu. Mishoshiru je díky sojové pastě slanější a díky řasám wakame dostává trochu mořskou chuť a vůni. Kuchař do polévky přihodil také několik koleček cibulky.
Sushi není co vytknout. Zázvoru bylo tolik, že jsem ho ani se šesti kousky sushi nedokázala dojíst.
Doslova zlatým hřebem mého oběda ale byly mangové košíčky. Rýžový čtvereček s mangovým přelivem, který připomínal spíše řidší marmeládu s kousky tohoto ovoce, byl prostě vynikající – a příště si ho určitě objednám rovnou dvojitou porci.
Proč vyzkoušet japonskou kuchyni?
- Uspokojí touhu po exotických jídlech. Chutě japonské kuchyně jsou pro Středoevropana značně netradiční. Do tajů japonské kuchyně lze vnikat postupně. Existují v ní jídla, která jsou jen pro fajnšmekry (a není to jen ona pověstná ryba fugu, která je při nesprávné přípravě jedovatá) – třeba i k syrovým rybám je lepší se projíst postupně.
- Je zdravá. Ryby, rýže, mořské řasy, soja… a třeba i zelený čaj jsou pro lidský organismus velmi zdravé. Jsou lehké, výživné, obsahují vitamíny, minerály, jód a další látky. Připomeňme si, že Japonsko je známé dlouhověkostí svých obyvatel.
- Je zábavná. Je to možná můj osobní středoevropský pocit, ale jíst japonský oběd hůlkami mi připadá velmi slavnostní a jídlo je v tu chvíli tak trochu rituál. Ten, kdo jí hůlkami sice obstojně, ale není zrovna rychlostní přeborník, určitě méně hltá, než kdyby do sebe jídlo zkušeně naházel vidličkou. A učit se jíst hůlkami je velmi zábavné.
Hodnocení
Podtrženo sečteno: se Sushi Pointem jsem byla velmi spokojená. Cena jistě není nejnižší, dovozem ještě vzroste. Vyplatí se tedy objednávat jídla víc, vzhledem k nulové ceně za dovoz při vyšší objednávce. Pokud ale pro někoho není cena rozhodující a chce třeba pohostit obchodního partnera při nečekané schůzce v kanceláři, může bez obav služeb Sushi Expressu využít. Za Gurmána business serveru Podnikatel.cz mu uděluji plný počet, tedy pět, hvězdiček.
Pizza Go Home
Společnost Pizza Go Home funguje už od roku 1993. A tak jsem si v sobotu řekla, že vyzkouším právě ji. Čtěte více: Plechárna a její sestry – gastronomická chlouba jižní Moravy
Na webu www.pizzagohome.cz je vyvěšený jídelní lístek, ze kterého je možné vybírat. Největší je nabídka pizz, je tu ale také pár salátů, těstovin, kuřecích jídel, velká nabídka nápojů a dezerty (tiramisu ovšem nenabízejí). Klikla jsem na pizzy – a tady je jedna zrada: u pizz jsou jen názvy, nikoliv jejich složení. Neznalec tedy musí buď trochu zariskovat, nebo si přesné složení dohledat jinde. Já se s výběrem moc nepárala a zkusila tu nejjednodušší a v Itálii nakonec i nejběžnější Margheritu (mimochodem, mají tu i bezlepkovou pizzu). V nabídce jsou tři velikosti pizzy. Objednávku jsem vyplnila online, bez registrace (pro opakované návštěvy pak je možné se zaregistrovat a nevyplňovat pokaždé údaje jako adresa, telefon, e-mail). Jako dovozní dobu firma uvádí 35 až 60 minut, za dopravu se platí podle vzdálenosti od nejbližší pobočky k zákazníkovi, maximálně však 130 korun. Dopravné se ale nemusí platit, když si zákazník objedná mezi 11. a 23. hodinou pizzu nejméně za 300 korun, nebo jiné jídlo alespoň za 400 korun. Platí to pro každý den v týdnu. K ceně jídla se také připočítává 30 korun balné.
Objednávku jsem odeslala a obratem mi přišel potvrzovací e-mail. Za dalších několik minut jsem měla telefon – další potvrzení objednávky, informace, kolik stojí balné a dovozné a kolik budu celkem platit, pizzu bych měla mít do hodiny. Objednávku jsem potvrdila a, už pěkně hladová, čekala.
Objednávka:
- Pizza Margherita (velká, průměr cca 32 cm, 110 Kč)
Dovoz trval necelou hodinu. Pizza je teplá, ale samozřejmě ne tak, jako když je vytažená přímo z pece. Trochu už cestou vychladla. Po otevření krabice jsem nicméně docela příjemně překvapená – jsou tu plátky rajčat, mozarella i bazalka, jak má být (žádný korpus politý kečupem). Pizza je tenká, křupavá (jen po jedné straně se kůrka trochu moc připekla), chutná mi. Čtěte více o bazalce na serveru Vitalia.cz: Bazalka (Ocimum Basilicum)
K pizze jsem dostala tištěný jídelní lístek, kde už jsou všechny ingredience u všeho rozepsané. A samozřejmě účtenku: pizza 110 korun plus balné 30 korun plus doprava 70 korun, celkem tedy platím 210 korun. Za takovou cenu je jedna pizza samozřejmě drahá, šlo jen o testovací nákup. Obecně totiž i tentokrát platí, že dovoz se vyplatí při větší objednávce. Napadá mě jen, že by mladík, co mi pizzu donesl, mohl tepláky vyměnit alespoň za džíny, když už se dotknu firemní image…
Hodnocení
Pro objednávku několika pizz nebo jiných jídel do kanceláře, pokud není čas zajít na oběd, je Pizza Go Home ideální. Objednat si je ale dobré dřív, než začne někomu nezvladatelně kručet v břiše. A jíst je nutné hned, protože teplota pizzy není nejvyšší. Pizze Go Home tedy uděluji čtyři Gurmánské hvězdičky.
Čtyři hvězdičky – v rámci hodnocení se jedná o nadstandardní zisk hvězdiček. Vyjadřuje, že ačkoliv je sledovaná restaurace/kavárna ve své kategorii na nadstandardní úrovni, je u ní stále zjevný potenciál ke zlepšení, hodnotitelé zaznamenali drobné, ačkoliv nijak závažné, nedostatky.