Restaurace: Vila Primavesi
Lokace: Univerzitní 7, Olomouc
Typ: jídelníček restaurace je inspirovaný italskou a francouzskou kuchyní, nabízí speciality z ryb
Návštěva Restaurace Vila Primavesi je jednou z možností, jak neminout vilu, která je významnou secesní památkou Moravy. Rodina Primavesi vilu postavila v roce 1905, ke spolupráci přizvala architekty Franze von Krause a Josefa Tölkla. Vila je ale spojená především s umělci, kteří se podíleli na výzdobě jejího interiéru – se slavným secesním malířem Gustavem Klimtem, architektem Josefem Hoffmannem a sochařem Antonem Hanakem. Dnes v rekonstruované vile, která je opět v soukromých rukou, sídlí vedle kanceláří, galerie a bytů právě restaurace.
Polední menu si kvalitou nezadá
Do restaurace se vchází ze zadní části vily, směrem z teras s výhledem do Bezručových sadů. Host restaurace tak má možnost si cestou prohlédnout velkou část exteriéru vily, nádherné vstupní schodiště s mozaikou a zmíněné terasy s výhledem do sadů.
Restaurace se nachází kousek pod úrovní teras, ale je osvětlená denním světlem. Ve vstupní části je bar, restaurace pak disponuje jednou hlavní místností naproti baru a dalším salonkem v zadní části prostor. Restaurace působí velmi vzdušně a čistě, převažující barvou je tu bílá doplněná barvou světlého hnědého dřeva. Ani v restauraci ve vile, která je od svého vzniku spojená s uměním, nechybí sonda do Klimtova díla. Na první pohled působí restaurace také docela luxusně, ale nijak snobsky. Příjemnou atmosféru má na svědomí nejen milý a pozorný personál, ale také samotní hosté, které jsem tu ve všední den v době oběda potkala. Na polední menu sem totiž chodí lidé, kteří pracují v okolí. Pravda ale je, že sem lze zajít i na oběd velmi reprezentativní, a proto je restaurace vhodná na různé pracovní schůzky, a to bez problémů i s hodně náročným obchodním partnerem.
Polední menu aktuálního týdne mě zaujalo především jednou, poměrně nezvyklou, věcí: denně je v polední nabídce jedno jídlo z ryb. Liparis, rybí krokety, krevetky, treska, losos. Ryby nechybí ani v poledním menu na příští týden: například opět losos, makrela, mořský ráček. Ukazuje to, že restaurace svoje (mimo jiné) zaměření na ryby bere opravdu vážně. Je tedy možné se tu najíst nejen dobře, ale s jarem také zdravě a docela odlehčeně. Polední menu v baťovské ceně 99 korun vždy obsahuje polévku a výběr ze dvou jídel. Čtěte více: Artemis nabízí řeckou kuchyni za přijatelnou cenu
Jakou preferujete kuchyni?
Objednala jsem si:
V den mé návštěvy se z poledního menu nabízely špagety s krevetkami, špenátem, chilli a parmazánem (99 Kč), které jsem se rozhodla ochutnat. Z dezertů jsem si vybrala teplý čokoládový dortík se smetanovým dipem (89 Kč), ke kterému jsem nemohla oželet espresso (40 Kč).
Hned, jak jsem dostala talíř se špagetami na stůl, bylo mi jasné, že tady polední menu nijak nešidí a nabízejí poledním strávníkům kvalitní jídlo. První sousto mě o tom jen přesvědčilo. Krevety byly chutné a křehké a bylo jich v porci požehnaně, stejně křehký byl i špenát. Ani parmazánem kuchař nijak nešetřil. Díky chilli a přidanému pepři byly špagety docela ostré, což mi rozhodně nevadilo. V tu chvíli se mi vybavila řada restaurací, kde jsem dostala složením sice obdobné jídlo, ale za dvojnásobnou cenu a které tomu ve Vile Primavesi přitom „nesahalo ani po kotníky”. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Do Norska za národními jídly a letitými tradicemi
Vyzkoušeno: Co může restaurace podnikatelům nabídnout?
Restaurace Vila Primavesi je příhodná pro obchodní schůzku svou polohou téměř v centru města, i svým velmi příjemným stylem a dobrou kuchyní. Zároveň je v ní docela klid, stoly nejsou nalepené na sebe, což vytváří pocit určitého soukromí nezbytného pro jednání. Restaurace uspokojí i náročnější hosty. Má dobře zapamatovatelnou otevírací dobu – denně od jedenácti do jedenácti.
Po objednávce dezertu a kávy se číšník přišel ujistit, zda chci kávu servírovat až s dezertem či nikoliv. Moučník předčil mé očekávání. Čokoládový dortík ve tvaru bábovičky zalitý smetanový dipem a ozdobený čerstvou jahodou, mátovými lísky a moučkovým cukrem se jen rozplýval na jazyku. Čokoláda byla teplá zrovna ke konzumaci. Vzhledem k tomu, že na jídelním lístku je aktuálně asi osm dezertů, klidně bych sem příště zašla i jen na sladké s kávou jako do cukrárny, protože i to stojí za to. Čtěte více: Restaurace ve Velkém Špalíčku je zdravou oázou v centru města
Hodnocení
Nemusím asi zdůrazňovat, že designové toalety jsou v restauraci naprosto vypulírované. Ani to, že tu lze platit platební kartou i stravenkami a restaurace je nekuřácká. Že personál hosta při příchodu i odchodu pozdraví, stejně tak procházející vedoucí restaurace dá pozdravem a úsměvem najevo, že přítomnost hosta zaznamenala. Navíc tu hraje příjemná hudba, která ale nijak neruší případnou konverzaci, a samozřejmě tu výborně vaří. Upřímně jsem se snažila najít na této restauraci, otevřené denně od 11 do 23 hodin, nějaké minus, ale opravdu jsem při své návštěvě žádné neobjevila. Nezbývá tedy, než Restauraci Vila Primavesi ocenit plným počtem Gurmánských hvězdiček business serveru Podnikatel.cz.
Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.