Hlavní navigace

Silniční daň v kostce

8. 11. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kdo bude řešit silniční daň za rok 2023? Kdo je nyní poplatníkem a jaká vozidla jsou předmětem daně? Shrnujeme vám silniční daň v kostce.

Několikrát zmiňovaná novela zákona o silniční dani, která nabyla účinnosti od 1. ledna 2022, přinesla zúžení nejen předmětu daně, ale také poplatníků, kterých se silniční daň týká. V tomto článku pro vás shrnujeme základní body zákona.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je předmětem daně
  2. Co je od daně osvobozeno
  3. Kdo je poplatníkem daně
  4. Slevy na dani
  5. Sazby daně
  6. Ostatní ustanovení zákona

Co je předmětem daně

Dle zákona o silniční dani se za předmět daně považuje zdanitelné vozidlo. Zdanitelné vozidlo je potom definované jako silniční vozidlo kategorie N2 a N3 a jejich přípojná vozidla kategorie 03 nebo 04, pokud jsou registrována v registru vozidel v České republice.

ebf - tip - debata

Zákon však definuje i ta vozidla, která jsou silničním vozidlem, ale nejsou považována za předmět daně. Jedná se o vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou a silniční vozidla kategorie N, pokud se jedná o vozidlo zvláštního určení nebo terénní vozidlo zvláštního určení. Předmětem daně také není silniční vozidlo kategorie O s kódem druhu karoserie DA.

Co je od daně osvobozeno

Zákon o silniční dani od daně osvobozuje některá zdanitelná vozidla, a to v tom kalendářním měsíci, ve kterém byly splněny podmínky pro osvobození ve všech dnech, kdy byly u tohoto zdanitelného vozidla naplněny skutečnosti, které jsou předmětem daně. Zjednodušeně řečeno lze zdanitelné vozidlo osvobodit pouze v případě, že je pro daný účel využíváno po celý kalendářní měsíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).