Stravování žáků a zaměstnanců škol a školských zařízení je opravdu dotované. Stravování ostatních kategorií strávníků ve školních jídelnách však nikoliv. Ti si platí plnou cenu včetně mzdových a věcných nákladů. Platy zaměstnanců školních jídelen jsou nízké stejně jako v restauracích. Věcné náklady však mohou být nižší. Źe školní jídelny nemají EET, vše je nutno evidovat, vyčíslovat, dávat účtenky, stravenky, každá porce je zaplacená proti dokladu a následně evidována v příjmu školní jídelny a přiznána do daní z příjmu. V restauraci Vám před zavedením EET dali sice účtenku, ale tržba která se k ní vázala šla do kapsy číšníka, majitele nebo firmy? Hlavně ošidit stát aby nemusel chudák hostinský platit daně z příjmu. Přesto si však mohu myslet, že jsou i poctiví restauratéři, kteří daně platí.