Nekdo tady uz srovnaval ceny restaurce v Rakousku s cenami u nas. Je to uz davno, pracoval jsem ve Vidni. A tam bylo zajimave, ze prakticky kazdy obchodnik (reznik, lahudky, atd), nabizel moznost zakoupene jidlo dat na talir, ohrat a mel tam stolecek (jen jeden nebo dva) kde se dalo sednout nebo postat a jidlo zkonzumovat. Dalo by se rict, ze kazda tato mala provozovna byla soucasne buffet. Nejsem si tim jisty, ale domnivam se, ze ten extra servis se nic nepriplacelo. Toto u nas stale bezne neni...
Z meho pohledu skolni jidelny nejsou nekalou konkurenci pro restaurace. Kdyz se to zrusi, duchodci do restauraci chodit nezacnou (pokud nenabidnou konkurenci nabidku). Je dost jinych zpusobu, kde muze duchoce jidlo sehnat levneji nez v restauraci; treba koupit hotovku s supermarketu, nebo si zacne sam varit, pripadne dojde do nejakeho levneho buffetu. Je to o cene a skolni jidelny dnes nabizeji dobry pomer cena/vykon, proto jsou oblibene...