To je ale zase ten zkreslený pohled na věc. Za prvé průměr je dost ošemetná hodnota, která se používá proto, že to dobře vypadá. Ale řekněme že v Praze jsou ty čísla možná. Samozřejmě že má na "řízek v restauraci", ale není nikoho povinnost volit jen nejdražší variantu, kterou si může dovolit. Protože jak už bylo řečeno, vyšší cena automaticky neznamená vyšší kvalitu. To se netýká jen vlastní kvality a množství jídla, ale i prostředí, dostupnosti, rychlosti obsluhy atd. U důchodců je motivace jasná a nemůžete jim to vyčítat.
Problém restaurací je spíše protichůdný požadavek na obědy (hlavně rychle) a večení provoz, mezi kterým se asi nedokáží efektivně přepínat. Na druhé straně je evidetní, že vámi opovrhované "hotovky" jsou pro ně významným ekonomickým zdrojem, protože v poslední době je zde vidět skutečná konkurence. Ceny se už pravidelně nezvedají jako dříve (jakmile jedna restaurace zkusila zdražit o 10 Kč, ostatní v okolí hned totéž druhý den), ale narazilo se na strop, za který už se nedá moc jít a ceny se teď opravdu liší.