Přidám pohled člověka, co žije na malém městě (a nejsem podnikatelka ani ekonomka, jenom vidím i jiné aspekty): v místní školní jídelně vaří soukromá firma. Obědy seniorům dodává také, nejvíc prostřednictvím rozvozu místní pečovatelské služby. Senioři si zaplatí komerční cenu + pronájem nádob i dovoz od pečovatelské služby (do 20,-/jídlo) a pokud je třeba asistence při podání jídla, tak 120,- Kč/hod.... Velká část těch, co tuto službu využívají, už by do žádné restaurace nedošla, nezvládne si ho připravit sama a jídlo, které se vaří v restauracích je pro některé obtížně stravitelné. Školní jídelna nabízí 3 jídla, jedno je vždy vegetariánské, dodržují správné složení, hodně zeleniny, šetrnější úpravu, pravidelně "zdravé" potraviny jako pohanka, jáhly...
Jedna místní restaurace rozváží za 75-85,- / jídlo vč. rozvozu po městečku (i důchodcům, do firem...), další restaurace (5) nerozváží... Uživí se dlouhodobě všichni, každý cílí na trochu jiné zákazníky a drží se v jiné cenové hladině. Firmu, která vaří pro školu volí staří lidé spíše kvůli typu připravovaných jídel a technologii jejich přípravy, pokud by chtěli, můžou si ve stejné cenové relaci vybrat i jídlo z restaurace :-)