Nekdo tady uz srovnaval ceny restaurce v Rakousku s cenami u nas. Je to uz davno, pracoval jsem ve Vidni. A tam bylo zajimave, ze prakticky kazdy obchodnik (reznik, lahudky, atd), nabizel moznost zakoupene jidlo dat na talir, ohrat a mel tam stolecek (jen jeden nebo dva) kde se dalo sednout nebo postat a jidlo zkonzumovat. Dalo by se rict, ze kazda tato mala provozovna byla soucasne buffet. Nejsem si tim jisty, ale domnivam se, ze ten extra servis se nic nepriplacelo. Toto u nas stale bezne neni...
Z meho pohledu skolni jidelny nejsou nekalou konkurenci pro restaurace. Kdyz se to zrusi, duchodci do restauraci chodit nezacnou (pokud nenabidnou konkurenci nabidku). Je dost jinych zpusobu, kde muze duchoce jidlo sehnat levneji nez v restauraci; treba koupit hotovku s supermarketu, nebo si zacne sam varit, pripadne dojde do nejakeho levneho buffetu. Je to o cene a skolni jidelny dnes nabizeji dobry pomer cena/vykon, proto jsou oblibene...
Těch rozdílů je více, například velké letní hudební festivaly. Zatímco tady se "bezpečnostní" kontroly zaměřují na to, aby si někdo náhodou nepřinesl do areálu vlastní vodu, ale musel si pak koupit tu předraženou uvnitř (extrémní případ byl jeden festival, který se to dokonce snažil znepřijemnit tak, že z prodaných PET lahví sebrali návštěvníkům víčka, ti si je pak potají druhý den nosili do areálu ... neuvěřitelné), v Německu jsem nic takového nezažil. Vodu v PET si klidně můžete donést, kohoutková voda oficiálně zdarma (ještě na to bylo upozorněno v programu), ceny jídla a pití ve stáncích naprosto stejné jako v jakémkoli obchodě na ulici. A to vše při trojnásobných platech všech kdo se na akci podílí a ceně vstupenky asi jen o cca 50% vyšší než bývá tady ...
To je zkrátka o kultuře, předpokládám že takový festival by tu byl některými označen za "nekalý" :-)