To ale mícháte hrušky a jablka..
Ten článek je o nekalé konkurenci, není to o tom zda důchodce má či bude chodit do restaurace, ani o tom zda dostane či ne poloviční porci, ani o tom zda mu dají v restauraci plastovou krabičku na zabalení si jídla s sebou. ( možná ano, možná ne ). Je to prostě o tom že školní jídelny a jídelny MŠ a jeslí mají vaření obědů v rámci svojí činnosti NEZISKOVEK dotované státem, ještě jednou dotované, a to právě proto, že to mají vařit žákům a dětem pouze v rámci své neziskové činnosti. Stejně dotované jídlo se samozřejmě v nemocnicích a domovech důchodců. Pokud ale prodávají školy a MŠ obědy komerčním způsobem ( a úplně jedno komu ) ale jaksi za nekomerční a státem dotované ceny, jde samozřejmě o nekalou konkurenci a je zcela irelevantní, kam budou důchodci či jiní strávníci z ulice chodit na jídlo či nebudou.
A k příspěvkům o pizze v Rakousku za 7,5 EUR, klidně může být, ono ale nezáleží pouze na ceně za kus ale také kolik toho prodáte, a možná že právě proto že Rakousku netrpí nekalou konkurenci, třeba tím že obyčejná škola má také státní pizzerii ( na komerční způsob ale za dotované státní ceny ) no tak si onu pizzu objednává mnohem více lidí u klasické pizzerie za oněch 7,50 EUR, pokud jich prodají dostatek, byť s nižší marží ( ziskovostí ) ale pořád jsou rentabilní mohou prosperovat.
Nesmysl - nebo je lepší než prodat důchodcům - jídlo vyhodit. Žádnému kuchaři se nikdy nepodaří uvařit jídla akorát na počet strávníků - dřív se tyhlety zbytky dávali do JZD na výkrm - to taky stopli a leda tak zaplatit drahé zlikvidování ve firmách na to zřízených. EU normy jsou na prd.
Víte třeba Ikea - ať nejsme u těch škol. Dětskou porci neprodá dospělému - takže zbývá - buď jedna porce - ale dvoje příbory a jíst z jednoho talíře, nebo nějaké pouzdro - do kterého se části dají a odnesou domů k věčeři. Taky je možné - někdo holky jiný vdolky - plnou porci kuliček, s dejme tomu kaší a jednu porci hranolků- o kuličky se podělit a půlku nesnědené kaše a hranolků - vyhodit. Pak se mele - kolik jídla se vyhazuje, kolik lidí má hlad.. a zcela zbytečně .... právě kvůli takovým " indeligentům" jako jste VY. --- jo ta ejůnie....
vy žijete ještě dobách komunismu ale totálně, zaprvé ty dotace jsou účelové na stravování žáků dětí v MŠ podle norem, důchodcům ani nikomu jinému, nemají co školy a MŠ prodávat obědy komerčně za státní dotované ceny, prostě to zcela odporuje jejich účelu zřízení a účelu dotace.
To je nekalá konkurence zcela jasná. Ostatní je plácání nesmyslů o Ikee - co to je ?? ( prostě guláš všeho možného i nemožného )
Mj. jsme vůbec na webu určeného podnikatelům ? připomíná to slet RVHP, toto žádný podnikatel nemůže nikdy napsat, a na žádném skutečně pro podnikatelském webu, by něco takového nemohlo být vůbec publikováno.
Podnikatel nepláče, podnikatel inovuje. Jídelny tu jsou a budou. Důchodci jsou disciplinovaní voliči, takže zákaz prodeje lidem mimo školu nečekám.
Dotace přímá - hloupost. To nelze a byl by za to flastr. Dotace nepřímá - ano částečně. Jídelna už stojí, hygienu a další předpisy musí splnit bez ohledu na počet strávníků, paní v kuchyni je zaplacená z peněz na stravování. Potud souhlas. Na druhou stranu většina škol je v kapitole prodej mimoškolním ZISKOVÁ. Můžeme se hádat o započtených nákladech. Variabilní jsou započtené zcela jistě. A fixní celé určitě ne. Ovšem škola ty peníze použije na zlepšení kvality stravování pro děti, naše děti a to prostě pozitivní je. Rodiče chtějí, aby děti jedly lépe než za ministerský standard. A rodiče jsou taky voliči...
Co s tím. Provozovat běžnou hospodu (o trochu lepší jídelnu) vedle školní je IMHO naprostá blbost. To musí nutně padnout na hubu. A tak je to správně. Protože nabízet to samé dráž není dobrý byznys plán. Zkušený hospodský, ale ví, že školní jídelna má spoustu omezení, která ničím neobejde. Seškrtané koření, cukry, tuky... nutnost vyvážené stravy a tím bezmasých dnů. Tlak na cenu surovin a často poněkud fádní chuť. Navíc jídelníček visí na webu často měsíc dopředu. A tady je řešení - nabízet to, co si v jídelně dát nemohou. Takový steak v bezmasý den by mohl zaujmout. A důchodci rádi slevy - co třeba každá 5 - 10 návštěva se slevou nebo něčím k menu zdarma.
Ale ony to ty jídelny neprodávají důchodcům za dotované ceny. To je výslovně zakázané a kontroluje se to, aby tak nešidily skutečné příjemce dotací. Ale školní jídena je zařízení specializované na hromadnou přípravu "low-cost" jídel a když ke dvěma stům dotovaných kolínek s hnědou omáčkou navaří ještě padesát nedotovaných porcí kolínek s hnědou omáčkou, tak je můžou prodat skutečně hodně levně a ještě z toho mít nějaký malý zisk. Ostatně snižování průměrných nákladů cestou vyššího obratu je běžná podnikatelská praktika. Takže nařčení z nekalé konkurence je i z tohoto hlediska mimo.
Ale to víte. že je to dotované a Vy nemáte o problému žádné informace. Restauraci si provozovatel musí koupit, nebo pronajmout. Školní jídelna, zařízení je pořízená z peněz daňových poplatníků. Zaměstnance platí zřizovatel školy - kraj, město, obec, atd. Do školní jídelny nebo do jídelny mateřské školy patří jen děti a nikdo jiný. Ty řeči o chudácích seniorech jsou nesmyslné. Každý obchodní řetězec prodává hotová chlazená či mražená jídla, často i pod 50 Kč. Důchodci se u nás mají relativně dobře, pokud si pořídili svoje bydlení. A pořídit si svoje, měli větší šanci, nežli dnešní mladí, kdy stojí byt 2+1 v praze 4 mega.
Jen pro vyjasnění - mně je vcelku fuk, jak se mají důchodci a sám mám našetřeno dost na to, abych v důchodu nemusel počítat každou korunu za oběd. Šlo jen vyjasnění otázky, zda jde či nejde o nekalou konkurenci. Já tvrdím, že nejde o nekalou konkurenci, ba dokonce ani vůbec ne o konkurenci, protože se týká úplně disjunktních skupin spotřebitelů. Toť vše, nehledejte v tom nějaký zájem či skrytý záměr.
ono ale nezáleží pouze na ceně za kus ale také kolik toho prodáte
To je to kouzlo diskusí pod články, člověk se tu vždy pobaví (na některé odpovědi už ani nemá smysl reagovat). Ta pizzerie byla prázdná, asi jak o u nás. Do sousedního Německa jezdím poměrně často, takže ceny mohu porovnávat. A ty naše se tomu stále více přibližují, ovšem nějak tomu neodpovídají zdejší platy zaměstnanců, ani zákazníků. O nižsích cenách potravin coby surovin (tedy bez přidané služby v restauracích) už vůbec nemluvě, ale to je myslím všeobecně známé. Ten trend je dlouhodobý, nejde o žádný krátkodobý výkyv,. Celé podpořeno například přesuny DPH sazeb restauračních služeb, kde při snížení zůstala cena stejná, ale při opětovném zvýšení sazby znovu poskočila, k smíchu. Vše ostatní jsou jen kecy.