Moje zkušenost je taková, že si důchodci mohli chodit do školní jídelny hned jako první, jen pro odnos jídla s sebou. Platili více než děti. Nevím, jak se cena lišila od restaurace. Ale jídlo "vypadalo" zdravěji. Je to ovšem již pár let. Myslím si, že to nikoho neohrožuje. A, máte pravdu, školní jídelna je pro děti. Lidi z ulice by tam pouštět neměli. Ale všechno se mění. Však jsem četla, že školní jídelny skončí, že to bude jako jinde "na západě", děti si budou nosit dvě svačiny. Není dostatek peněz , stát je chudý. Takže ohrožení školních jídelen, ano. U nás. Ale ohrožení restaurací? No, jestli tam mají draho jako v Německu nebo v Rakousku, tak co se dá dělat. Ale dneska je divná doba. Všechno je tak drahé, že to není myslitelné.
Možná bych měl restauratérům poděkovat za medializaci "problému". Nejbližší restauraci, o které vím, a kde bych byl ochoten jíst, mám tak 20 minut pěšky/5 minut autem. Na základku se dívám z okna. Školní jídelna je vzdálená maximálně 200m, protože je na druhé stráně areálu. Přečetl jsem si řád školní jídelny a jsou tam tři kategorie strávníku. Žáci a zaměstnanci, důchodci a cizí strávnici. Je to blízko a ceny těžce na pohodu. Jídla jsou na mě možná až moc "zdravá", ale tak školní jídelna. Jediný velký handicap pro lidi z ulice je 20 minutové okno na výdej, což pracující v podstatě diskvalifikuje, ale taky občas pracuji z domova a to už problém není.
Rozhodně to není žádnej bizzár. Před pár lety jsem byl v autoservisu, čekám si na opravu auta a v tom mají polední pauzu a že jedou na oběd, nabídli mi že mohu jet s nimi, ať tam jen tak nesedím, tak jsem jel, vím že dřív jezdili do restaurace, tak jsem si řek že si taky něco dám. Najednou jsme dojeli do školy, že to objevili nedávno, kompletní menu v té době tuším kolem padesátikačky, přišli jsme do školní jídelny a ta narvaná k prasknutí, samí dělňasi, proč ne za ty prachy ale hospody vymetený po celým městě, nikde skoro ani noha. Takže nejen že konkurují, ale jak se ukázalo tak i likvidují, v tomto městečku bylo před lety 15 restaurací, ted fungují s bídou 3. Uvařit za ty prachy a ještě generovat nutný zisk se prostě nedá. Sám to pociťuji nyní v jiným městečku kde mám restauraci, je tma zároven i velká fabrika s velkou vývařovnou a protože měli kapacitu tak nabízí stravování i pro kolemjdoucí, menu i s polévkou za 85,- , abych mohl vařit za takový prachy, musel bych denně prodat 200 obědů abych zaplatil mzdový náklady, nájem, energie, takový množství objednů ale nezvládneme kapacitně uvařit a už vůbec ne obsloužit, takže bych musel přijmout další obsluhu a udělat o dalších 50 obědů víc abych ji zaplatil. Takže věřím tomu že školní jídelny a další závodky jsou pro hospody likvidační.
Záleží v prvé řadě na lokalitě - pokud proudí kolem hospody denně davy, tak bude mít o zákazníky postaráno vždy.
Pokud je jen čtvrthodinku pěšky, "za rohem", od této lokality, tak se hospoda či nějaký obchod nemusely udržet ani dříve. Natož teď, když výdaje rostou všem, ale příjmy jen elitě.
Nějaké městečko nemůže uživit 15 hospod a možná, že teď uživí jen 2 a ne ty 3. V tom městečku, když se zakáže penzistům a dělníkům chodit na obědy do ŠJ, tak to budou víc řešit nákupem levných uzenin a pečiva apod. , prostě jinak, I v USA je hlavním jídlem večeře doma, či v jejich bezkonkurenčně laciných fastfoodech.
Do škol, na univerzity, do zaměstnání si lidi berou sendviče., platí se školné, hypo, nájmy, léky, ušetřit se dá jen na jídle, jak tam tak tady.
IMHO restaurace fungují na jiném principu než školní jídelny. Školní jídelna (případně i závodní jídelny pokud ještě někde fungují) vaří jen jedno (dvě, tři, ale asi ne víc) jídlo, předem ví kolik lidí si to jídlo dá a případně trochu víc, aby se tam mohli najíst i další strávníci co se najedí a odejdou. A to se dá předpokládat.
Restaurace obvykle nabízejí víc jídel, nevědí přesně kolik lidí ten den přijde a co si kdo objedná. A kolik lidí bude chtít po obědě ještě posedět a vypít pivo. Pokud jednou za čas přijdu se společností do restaurace, kuchař nestíhá připravit tolik různých jídel za rozumný čas, tak do té restaurace už nebudu chodit. Takže je potřeba zaměstnat další personál co by to zvládal. A to zvyšuje náklady a i ceny jídel.
Pokud restauratéři remcají, že jim školní jídelny nekale konkurují, brání jim někdo provozovat školní jídelnu tak jak školní jídelny fungují?