Necelá polovina provozoven veřejného stravování má v Moravskoslezském a Olomouckém kraji porušovala zákony. Vyplývá to z údajů České obchodní inspekce, která provozovny kontrolovala v období od začátku roku až do konce dubna.
Inspektoři navštívili mimo jiné například restaurace, bary, penziony, hotely, občerstvení a bistra. Celkem provedli 168 kontrol. Provozovatelé nejčastěji porušovali zákony tím, že nedodrželi deklarovanou míru podaných porcí nápojů nebo pokrmů, dále byly k vážení pokrmů použity měřidla bez platného ověření. Inspektoři také zjistili porušení zákona, kdy prodávající neinformovali spotřebitele o ceně výrobků v nabídce. Když srovnáme výsledky těchto kontrol s výsledky za stejné období roku 2009, lze konstatovat, že v oblasti poskytování služeb veřejného stravování došlo ze strany prodávajících v letošním roce k mírnému zlepšeníí. Procento zjištěných nedostatků je stále alarmující,
uvedla Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce.