Slovenská brynza získala ochrannou známku EU

5. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Slovenská brynza nejspíš získala ochrannou známku Evropské unie. Do dnešní půlnoci nevznesl nikdo proti registraci oblíbené pochoutky z ovčího sýra námitky.

Výrobci věří, že zápis omezí možnou konkurenci a pomůže zastavit pokles výroby tradičním způsobem. Brynza na zapsání do registru chráněných označení čekala čtyři roky. Objevily se sice obavy, že by se proti slovenské specialitě postavili Poláci, kteří rovněž vyrábí brynzu, ale nakonec se nevyplnily. Severní sousedé Slovenska totiž získali ochranné označení pro Podhalaňskou brynzu, a ztratili tak důvod ke stížnostem.

Na Slovensku se ročně vyrobí v téměř desítce větších provozů kolem 5000 tun brynzy. Tradiční horské salaše musely ve většině případů kvůli hygienickým požadavkům EU její výrobu ukončit a již jen dodávají ovčí mléko velkým producentům.

Prvním výrobkem, který EU zapsala Slovensku do seznamu chráněných označení, byl koncem loňského roku skalický trdelník. Na zápis čeká například oštěpek, parenice či zázrivský korbáčik.

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).