Hlavní navigace

Snížit daň z nemovitosti mohou pro rok 2025 i obce, jež nyní nemají místní koeficient

12. 6. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Řadu poplatníků zaskočilo letošní zvýšení daně z nemovitých věcí. Pro příští rok ji však obce mohou opět snížit, a to i ty, které v současnosti nemají stanovený místní koeficient.

Konsolidační balíček totiž zároveň umožnil stanovit místní koeficient nižší než 1 a tím daň z nemovitých věcí snížit. I v obcích, které nyní nemají místní koeficient, tak mohou daň snížit až na polovinu.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak se počítá daň z nemovitých věcí
  2. Daň zvýšila vláda i některé obce
  3. Místní koeficient lze snížit pod 1
  4. Daň bude zvyšovat inflační koeficient
  5. Výjimku mají zemědělské pozemky

Jak se počítá daň z nemovitých věcí

Mnoho poplatníků zaskočilo letošní zvýšení daně z nemovitých věcí. U některých z nich totiž stoupla na několikanásobek. V některých městech či obcích se nakumulovalo zvýšení místního koeficientu a nárůst daně z konsolidačního balíčku. Samotná daň se počítá skrze násobek výměry nemovitosti s příslušnými sazbami, který se následně ještě vynásobí základním koeficientem dle počtu obyvatel obce a případně místním koeficientem (případně dalšími specifickými koeficienty). Ten mohl až do konce loňského roku činit 1,1 až 5. Obce s místním koeficient 5 tedy zvyšují daň na pětinásobek.

Daň zvýšila vláda i některé obce

Konsolidační balíček přinesl nárůst všech sazeb daně v průměru na 1,8násobek. Řada obcí ale zároveň změnila i koeficienty a celková daň tak v některých městech a obcích vzrostla více. Zatímco v předchozích letech měnily koeficienty jen jednotky okresních měst, pro rok 2024 tak učinila hned desítka z nich. Už na konci roku 2022 například schválili zastupitelé v Nymburce zvýšení základního koeficientu od roku 2024. V Písku se pak pro letošní rok zavedl místní koeficient ve výši 1,4.

Místní koeficient ve výši 1,5 se zavedl i v Jihlavě, kde zároveň došlo ke sjednocení základního koeficientu na úroveň 4,5 pro všechny městské části. V některých přitom platil do konce loňského roku koeficient 2,5 a v kombinaci se zvýšením v konsolidačním balíčku tak obyvatelům v těchto částech Jihlavy vzrostla daň z nemovitých věcí skoro pětinásobně.

Zároveň ovšem platí, že o koeficientech musí obce dle zákona rozhodnout do konce září. V té době ale neměly jistotu, v jaké podobě a zda vůbec konsolidační balíček projde. Prezident Petr Pavel totiž zákon dostal z Parlamentu až v polovině listopadu. Obce tak nemusely počítat s tím, že daň zvýší i stát.

Může za zvýšení daně z nemovitostí vláda, nebo obce? Někdy i obce, ale hlavně vláda Přečtěte si také:

Může za zvýšení daně z nemovitostí vláda, nebo obce? Někdy i obce, ale hlavně vláda

Místní koeficient lze snížit pod 1

Vzhledem ke konstrukci daně každopádně platí, že obce, které mají stanovený místní koeficient, mohou daň pro příští rok snížit. Pokud například sníží místní koeficient ze 4 na 2, srazí daň na polovinu. Konsolidační balíček navíc dal možnost i obcím, které v současnosti místní koeficient nemají, aby daň snížily. Od zdaňovacího období roku 2025 lze totiž stanovit místní koeficient nižší než 1, minimálně může činit 0,5. Místní koeficient pak musí být stanoven maximálně na jedno desetinné místo. Platí tak, že pokud obec, která v současnosti místní koeficient nemá (de facto činí 1), ho stanoví na 0,5, sníží daň na polovinu.

Možnost snížit daň zvažují například v Třeboni. Osobně považuju daň z nemovitosti za jednu z nejnemravnějších daní. Zákon umožňuje až padesátiprocentní slevu. Myslím si, že nepůjdeme až na těch 50 procent, ale chtěli bychom daň pro Třeboňáky snížit, řekl České televizi starosta Třeboně Jan Váňa (ODS).

Daň bude zvyšovat inflační koeficient

Konsolidační balíček na druhou stranu ale přinesl ještě jednu novinku, která prakticky znamená neustálý nárůst daně. Nově se zavedl inflační koeficient, který se vypočítá jako podíl bazického úhrnného indexu k měsíci květnu roku předcházejícímu zdaňovacímu období a základu 100, přičemž se tento výsledek zaokrouhlí na jedno desetinné číslo směrem dolů. Referenčním měsícem pro určení inflačního koeficientu pro následující zdaňovací období je tedy měsíc květen.

skoleni_7_11

Zároveň právní úprava zamezuje meziročnímu snížení inflačního koeficientu, v případě deflace zůstane koeficient stejný. Dále se stanovila inflační brzda pro případ pádivé inflace v meziroční výši převyšující 20 %. V takovém případě se meziročně zvýší inflační koeficient pouze o 20 %.

Příklady z důvodové zprávy

Rok Meziroční inflace/deflace (květen – květen) Hodnota bazického úhrnného indexu Výše inflačního koeficientu pro následující období
2024 23,5 % 123,5 1,2
2025 26,3 % 155,9 1,4
2026 12,2 % 175 1,6
2027 7,1 % 187,4 1,8
2028 6,8 % 200,2 2
2029 –0,8 % 198,6 2

Výjimku mají zemědělské pozemky

Výjimku z inflačního koeficientu mají zemědělské pozemky, jejichž výše daně je odvislá od ocenění, které je předmětem prováděcí vyhlášky k zákonu o dani z nemovitých věcí. Průměrné ceny zemědělských pozemků stanovené touto vyhláškou jsou každoročně novelizovány v návaznosti na změny bonity půdy, přičemž jednou za čas dochází k plošnému navýšení těchto cen o inflaci. Inflační koeficient sice platí už od letošního roku, nyní však činí 1 a daň se tak reálně začne zvyšovat až od roku 2025. O kolik to bude, bude zřejmé už brzy.

Daň z nemovitých věcí je podle vás ve vaší obci...

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).