Hlavní navigace

Souhrn mzdových novinek účinných od 1. července 2024

27. 6. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Spolu se začátkem prázdnin dochází v oblasti mezd k několika změnám. Jsou důležité zejména pro zaměstnavatele. Vědět by o nich měli ale také sami zaměstnanci.

Server Podnikatel.cz se legislativním novinkám pro mzdové účetní pravidelně věnuje. Nastal čas na krátký souhrn všeho, co zaměstnavatele i jejich zaměstnance začátkem prázdnin čeká a jistě nemine. Zdaleka nejde jen o oblast povinného hlášení dohod o provedení práce nebo cizinců.

Co se dozvíte v článku
  1. Nové hlášení dohod o provedení práce tzv. Výkaz DPP
  2. Přechodná ustanovení a povinnosti zaměstnavatelů
  3. Změny v zaměstnaneckých benefitech
  4. Hlášení zahraničních zaměstnanců novým způsobem
  5. Seznam států, jejichž zaměstnanci od července nepotřebují pracovní oprávnění

Nové hlášení dohod o provedení práce tzv. Výkaz DPP

Zřejmě nejdůležitější novinkou, která se dotkne téměř každého zaměstnavatele, je povinná registrace dohod o provedení práce. Týká se pouze těchto dohod, dohod o pracovní činnosti se prozatím žádné změny netýkají. Původně měly být pro dohody o provedení práce zavedeny dva limity pro účast na nemocenském (a tím i důchodovém) pojištění. První by se použil pro dohody u jednoho zaměstnavatele, druhý pro více dohod současně u různých zaměstnavatelů.

Nakonec tato změna nenastane. Rozhodná částka se změní až s rokem 2025, kdy bude spuštěn tzv. režim oznámených dohod. Od 1. července 2024 však budou zaměstnavatelé povinně za každý měsíc, ve kterém zaměstnávají zaměstnance na dohody o provedení práce, odesílat hlášení – nový Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce (zkráceně Výkaz příjmů DPP). Tímto výkazem oznámí (mimo jiné) výši příjmů zúčtovaných na dohodu o provedení práce za daný měsíc. Není přitom rozhodné, zda vůbec a v jaké výši je zúčtovaná odměna. První Výkaz za měsíc červenec se bude odesílat od 1. do 20. srpna 2024.

Přechodná ustanovení a povinnosti zaměstnavatelů

Na základě přechodného ustanovení jsou zaměstnavatelé zaměstnávající zaměstnance činné na základě dohody o provedení práce přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona povinni, trvá-li toto zaměstnání i ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, přihlásit se do registru zaměstnavatelů nejpozději do 30 dnů ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, nejsou-li již do registru zaměstnavatelů přihlášeni. Znamená to, že všichni zaměstnavatelé zaměstnávající zaměstnance v rámci dohod o provedení práce (i kdyby šlo o částky nezakládající účast na nemocenském pojištění) budou od července 2024 povinně coby zaměstnavatelé registrováni u České správy sociálního zabezpečení.

Současně musí zaměstnavatelé u pokračujících dohod o provedení práce, které byly sjednány před 1. červencem 2024 a dosud nebyl oznámen jejich nástup (nezaložily účast na pojištění), spolu s prvním odesláním Výkazu DPP za červenec oznámit jejich nástup.

Změnám u DPP se server Podnikatel.cz postupně věnoval. Již jsme psali:

Již jste se seznámili s novinkami v oblasti zaměstnávání od 1. července 2024?

Změny v zaměstnaneckých benefitech

Stejná novela, respektive pozměňovací návrh k novele zákona, kterým se upravuje problematika dohod o provedení práce, upravuje i některé zaměstnanecké benefity. Napravují se nedostatky či nepřesnosti tzv. konsolidačního balíčku. V některých případech lze úpravu využít po celé zdaňovací období roku 2024. Jedná se o možnost poskytovat stravování bývalým zaměstnancům po odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně. Příspěvek zaměstnavatele bude od daně ze závislé činnosti osvobozen do stejné výše jako u zaměstnanců, bez podmínky odpracování tří hodin. 

Dále se upravuje pořádání akcí pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. Od data účinnosti budou od daně osvobozené veškeré společenské akce včetně té z kulturním a sportovním prvkem. Třetí změnou je ocenění nepeněžního příjmu u školkovného pro děti zaměstnanců. Vzhledem k nedostatečné kapacitě ve státních předškolních zařízeních se upravuje ocenění příjmu zaměstnance, který umístí dítě do zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školského zákona, zřizovaného jak zaměstnavatelem, tak jinými subjekty. Příjem se ocení tak, jako by šlo o mateřskou školu podle školského zákona.

Tři zásadní změny u zaměstnaneckých benefitů od července 2024 Přečtěte si také:

Tři zásadní změny u zaměstnaneckých benefitů od července 2024

Hlášení zahraničních zaměstnanců novým způsobem

Od 1. července 2024 budou zaměstnavatelé hlásit nástup zahraničních zaměstnanců novým způsobem. Pro hlášení nástupů, změn i ukončení zaměstnání při zaměstnávání občanů EU/EHP a Švýcarska, jejich rodinných příslušníků a cizinců, kteří mají volný vstup na trh práce, tj. nepotřebují pracovní oprávnění (např. občané Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou, cizinci s uděleným trvalým pobytem a další volný vstup na trh práce), využijí tzv. Informační kartu. Naopak pro hlášení nástupů, změn i ukončení zaměstnání při zaměstnávání cizinců, kteří potřebují pracovní oprávnění = jsou držitelé zaměstnanecké karty, modré karty, karty vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo povolení k zaměstnání se použije tzv. Sdělení.

Zaměstnavatelé budou zasílat informace výhradně jedním z těchto tří digitálních kanálů:

  • vyplněním formuláře na webu,
  • zasláním XML souboru ze svého mzdového programu do datové schránky Úřadu práce ČR nebo
  • přímou integrací jejich informačního systému s rozhraním MPSV – přímé volání služby založené na standartu GovTalk.

Seznam států, jejichž zaměstnanci od července nepotřebují pracovní oprávnění

S účinností od 1. července 2024 se povolení k zaměstnání, zaměstnanecká karta, karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo modrá karta nevyžaduje k zaměstnání nebo výkonu práce cizince, který je občanem státu uvedeného na speciálním seznamu. Zmíněný seznam má usnadnit situaci expertům a manažerům z cizích států. Podle důvodové zprávy k nařízení vlády bylo při výběru států přihlédnuto zejména k tomu, že je pro Českou republiku prioritou podpora přijímání a zaměstnávání vysoce kvalifikovaných pracovníků a z bezpečnostního hlediska se v případě vybraných států jedná o státy s minimálním stupněm rizika. Seznam byl stanoven nařízením vlády.

Pracovní oprávnění není potřeba pro cizince, který je občanem

  • a) Australského společenství,
  • b) Japonska,
  • c) Kanady,
  • d) Korejské republiky,
  • e) Nového Zélandu,
  • f) Singapurské republiky,
  • g) Spojeného království Velké Británie a Severního Irska,
  • h) Spojených států amerických, nebo
  • i) Státu Izrael.
Cizinci, kteří od července nepotřebují oprávnění k práci Přečtěte si také:

Cizinci, kteří od července nepotřebují oprávnění k práci

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).